Egyéb

Térrendezés panelben

Miskolcra, egy lakótelepi lakásba szólt a meghívásunk – a fiatal ügyvéd házaspár elsõ közös otthona tágasabbnak tûnik, mint amilyen valójában. Az ügyes térrendezés következtében funkcionálisan és látvány szempontjából is különválnak a helyiségek. A nappaliban még egy kandalló is elfért, pedig a lakás összesen ötvenkét négyzetméter.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Apró, átlagos beosztású panellakásból kellett kihoznunk a lehető legtöbbet – kezdi a beszélgetést Szinai Krisztián lakberendező, az Otthon Trend tulajdonosa –, de teljesen szabad kezet kaptunk, a tervek elfogadása után, megrende­lőinket már csak a költözésnél láttuk viszont. Elképzelésük az volt, hogy egy barátságos, modern stílusú lakást szeretnének, a lehetőségekhez képest tágasnak tűnő helyiségekkel. A falak bontásával kettős tagolású lett a tér, a bejárattól jobbra a közös lakóterületek, azaz a kony­ha és az étkező-nappali kaptak helyet, míg balra a háló- és a fürdőszoba. A munkálatok a vízvezetékek és az elektromos hálózat cseréjével kezdődtek. Azóta a lakásban nem láthatók a falakon kívül drótok, kábelek, minden a padló alatt vagy a falban fut.








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

 


Ötletes megoldások és egyedi tervezésű bútorok segítségével lehet egy kis lakásban tágasságérzetet teremteni. Ahol falak nem, ott látványelemek határolják a funkciókat, – ilyen a nappali és az étkező közötti burkolatváltás is. A vajszínű fal remek hátteret biztosít a meleg, cseresznyeárnyalatú bútoroknak, így a különleges tévéállványnak, melyet a lakberendező tervei alapján gyártottak le, valamint a mély sötétbarna kárpitozású kanapénak. Az egyedi dohányzóasztal praktikuma, hogy plusz tárolóhelyet is biztosít. Az angol elektromos kandalló külső burkolata gipszkartonból készült, melyet mediterrán hatású kőpanellel burkoltak. Ha szükséges, 2 kW teljesítménnyel fűt, ám nyáron is használható, hisz melegítés nélküli fényeffektusok is működhetnek benne. A nappali-étkező a lakás legvilágosabb helyisége, innen nyílik az erkély, amelyet szintén kővel burkoltak. A mesterséges világítást modern krómlámpák szolgáltatják.


 









Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A szűk konyhába mindenképpen világos konyhabútor illett, ezzel is növelhető volt optikailag a tér. Az érett cseresznyeszínű munkapult, illetve az ugyanolyan árnyalatú fapanel a falon tökéletes összhangot alkot a vaníliaszínű frontokkal.
– Helytakarékos megoldásokat alkalmaztunk. Saját tervezés és egyedi gyártmány a reggelizőasztal, ami napközben a fal felé betolható, szabadon hagyva a teret. A mosógép a konyhába került, mert a háziak mindenképpen sarokkádat akartak telepíteni a fürdőszobába, amelynek méretei pedig, mint tudjuk, lakótelepen szűkösek… Mivel a helyiségnek nincs ablaka, mindenképpen fehér csempével kellett burkolni, amely azonkívül, hogy tisztaságérzetet kelt, világosabbá teszi a fürdőszobát és a teret is növeli optikailag – mondja Szinai Krisztián lakberendező. A burkolatot tengermintás bordűrrel díszítettük.
Nyugalmat áraszt a lakás kis, intim helyisége, a hálószoba zöldes árnyalatú falával, és kedves, személyes tárgyaival, kiegészítőivel. A finom mintás ágytakaró egy közös nyaralás emlékét idézi fel. Így a házaspár számára igazi oázissá vált ez az átlagos panellakásból teremtett, átlagon felüli otthon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top