Egyéb

Térnövelõ ötletek

A Buda szívében lévõ kis lakás mindössze negyven négyzetméter. Tulajdonosa azonban a belsõépítész Bihary Sarolta segítségével mégis minden kényelemmel felszerelte, anélkül, hogy zsúfolttá, átláthatatlanná tették volna a szûk teret.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A titok nyitja a tervezői kreativitás, néhány praktikus ötlet és egy ügyes kezű asztalosmester… Érdemes követni a példát! A lakás felújításakor belsőépítész és megrendelő azonnal egyetértett abban, hogy falbontással kell kezdeni… Az eredeti konyha helyére fürdőszoba került, így az egykori fürdő által elfoglalt terület felszabadult, és részét képezhette az egyterű nappalinak. Ebben pedig a praktikus konyhát egy beugróban, redőny mögé rejthetően alakították ki. A szűk terület így kiváló példákat mutat arra, hogyan illeszthetők össze az egymástól eltérő funkciók egyetlen térben.
A belépő erősen szabdalt, sötét. Erre jelent megoldást a fürdő teljes belmagasságú, homokfúvott, edzettüveg ajtaja, illetve egy oldalsó világítóablak, amelyek természetes fényt juttatnak a helyiségbe.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!


Nappali, étkező és konyha tehát egy légtérbe került, sőt meglehetősen szokatlanul ugyanitt kellett megoldani a hálófunkciót is. A termetes, L alakú sarokkanapé egyrészt reprezentatív – a nappalifunkciónak megfelelően –, másrészt maradéktalanul kényelmes kétszemélyes fekvőhelynek is.
A nappaliban két jellegzetes szín dominál. Az egyik karakter a fehér – a fal árnyalatával azonos – dukkózott bútor, a másik a sötétbarna és földszínű kárpit, illetve textil és a natúr fa tónusaiból adódik. Mindezt élénk narancssárga dekorelemek és kiegészítők teszik izgalmassá, fiatalossá, vidámmá.
A mozdíthatatlan kéménypillér két részre osztja a nappalifalat. Egyik oldalára praktikusan nyitott polcrendszer, másikra a kivilágosított tölgyfurnérozású, hatalmas gardróbszekrény került. Utóbbi robusztusságát oldja a váltott szálirányú furnérozás és a keretes, lábakra állított kialakítás.


 









Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
Elkülönített helyiségbe csupán az előtérből nyíló fürdőszoba került. Odabent kád helyett tusolót alakítottak ki, zuhanytálca nélkül, hogy az ne szűkítse az amúgy sem túl tágas teret. Mivel a zuhanyzó fala üveg, a tágasságérzet optikailag is megmarad. A fürdőszobabútorok pácolt, impregnált furnérozásúak, így otthonosságot, természetességet, meghittséget árasztanak. A mosdószekrény tömörfából készült, a különálló mosdótál és a csaptelep tökéletes harmóniában állnak egymással.
A kis térben a tulajdonos kívánságának megfelelően könnyű rendet tartani. Mindennek megvan a megfelelő helye, a látvány mégis kellemes, esztétikus és cseppet sem zsúfolt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top