Egyéb

Zöldövezet

Zuglóban, kellemes zöldövezeti környezetben, egy frissen épített társasházban vásárolt magának egy mindössze ötvenegy négyzetméteres lakást az egyedülálló fiatalember. Otthonát egyszerûnek, mégis különlegesnek képzelte.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

A tervezéssel megbízott Knapcsek Zoltán enteriőrtervezőtől azt kérte: minimalista legyen a tér mind a berendezés stílusát, mind a bútorok mennyiségét tekintve.Vendéglátónk úgy ítélte meg, hogy egy meglehetősen kis alapterületű, másfél szobás garzonlakás ésszerű és helytakarékos berendezése szakembert igényel ahhoz, hogy megfeleljen az összes korszerű funkciónak, mégis tágas, levegős maradjon. Ilyen esetben – különösen új építésű házról lévén szó – tanácsos a szakembernek minél előbb bekapcsolódnia a munkálatokba, ezért Knapcsek Zoltán, a Zetastudió vezetője a felkérést követően azonnal munkához látott. Az elektromos, illetve a vizes csatlakozások helyét máris meg kellett változtatni. A többletmunka azonban megtérül, ha ezáltal mindent olyanná lehet alakítani, hogy a végeredményt a tulajdonos a magáénak érezhesse.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Vonatkozik ez esetünkben is elsősorban a fürdőszobára, hisz általában éppen ez a lakás egészéhez viszonyítva kis alapterületű, ám nélkülözhetetlen helyiség, amelyik a legtöbb költséget felemészti. Mégsem szabad az igényeinknek legmegfelelőbb kialakítását elodázni. Hiszen bútort venni később is lehet… Így gondolkodott vendéglátónk is, amikor nem habozott a már kialakított gépészetet megváltoztatni annak érdekében, hogy kád helyett íves zuhanyfülke kerülhessen be, kényelmesebbé, elegánsabbá és levegősebbé téve a szűk teret.
Az áttekinthetőség és tágasság már a lakásba való belépéskor szembetűnik, nem zavarja meg még a praktikusan kézügybe helyezett előszobafal sem, hiszen ez a jól kihasználható, látványos darab teljes egészében üvegből készült. Világos-sötét színpár kellemes kontrasztja tűnik fel, finoman lágyítva a nappali egyik falának megnyugtató, zöldes árnyalatával. E falszakasz felületének érdekes struktúrája pedig – melyet a felhordott csemperagasztóval értek el – teljes egészében érvényesül a levegős bútorozásnak köszönhetően. Bármilyen termetes is az ágynak beillő kanapé, a tágasságérzetet ugyanúgy nem zavarja, mint a lebegő polcok vagy az alacsony tárolóbútorok sem.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
Tovább növeli optikailag a teret a juharszínű parketta, illetve a konyha-étkezőben használt, világos árnyalatú, mázas kerámia padlóburkolat. Hogy a két funkció mégis elkülönüljön egymástól, a konyhát egy lépcsőfoknyi szintkülönbséggel megemelték. A wenge, illetve törtfehér színpár ellentéte érvényesül itt a beépített bútorok frontfelületén, melyek további látványos „könnyítésként” alumíniumszínű kiegészítőket kaptak. Mindent a kényelemért – így fogalmazhatnánk meg tömören a hálószobai berendezés mottóját. A nagyméretű ágyat ellensúlyozandó, a lakberendező a tárolást a faltól falig gardróbbal és a lebegő polcokkal oldotta meg. Az egység és praktikum jegyében fogant a berendezés a vidámabbra hangolt fürdőszobában is.
Az összkép modern, dinamikus – ahogyan egy egyedülálló férfiemberhez illik –, és ugyanakkor megnyugtató harmóniát sugároz a természetes anyagoknak, a zöld árnyalatainak és a meleg tónusoknak köszönhetően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top