Egyéb

Amerikai konyha Ferrari-pirosban

Alaposan átgondolt ház Szalatnay Ildikó lakberendezõ otthona. Egy kerek évig tartott a tervezés, majd újabb tizenkét hónap telt el a kivitelezésig. Megérte. A színek bátor használatával, a látvány és a praktikum szempontjainak ötvözésével házigazdáink különleges, egyedi hangulatú otthont teremtettek.






Kattints a képre a nagyításhoz!
– Örököltem édesanyámtól egy házat, amit sehogy sem tudtunk úgy alakítani, hogy megfeleljen minden, általunk fontosnak tartott szempontnak, ezért úgy döntöttünk a párommal, hogy lebontjuk, és egy teljesen új épületet tervezünk a helyére – mondja a lakberendező háziasszony. – Nagyon gyakorlatias emberek lévén minden apró részletre odafigyeltünk, hogy a későbbiekben kevés gondunk legyen vele. Az egyik elvárásunk a hatalmas, közös tér volt, amelybe mindenképpen amerikai konyhát képzeltem el, mert így a főzéssel töltött idő alatt is része lehetek a társaságnak. A színek bátor használata, így a konyha is nagyon megosztja a véleményeket. Minden egyes részlet a saját ötleteim alapján valósult meg. A fémredőnyök elrejtik a mindennapi használati tárgyakat, a kávéfőzőt, illetve az összes hozzávaló kelléket, melyek mégis kéznél vannak, ezzel könnyítve meg az életünket. A bútorfrontokat egy autófényezőben festették le, ezért is nevezem „Ferrari-pirosnak”. Kiegészítőnek a natúr fa színét és a fém szürkéjét választottam, és még a falat sem csempe, hanem egyszerű fémlap borítja. Két egyforma asztalt vásároltunk, ezek a mindennapokban különböző funkciókat töltenek be, az egyik étkező-, míg a másik összehajtva dohányzóasztalként használatos, de vendégfogadáskor akár egymás mellé is tehetők. A televízióállványt saját terveim alapján egy asztalos készítette el, s mivel forgatható, a nappali minden pontjáról élvezhető a műsor, a fiókok pedig az összes kazettát, lemezt elrejtik.








Kattints a képre a nagyításhoz!
A földig érő ablakok rengeteg természetes fényt engednek be, így a növények is egyre nagyobb teret követelnek maguknak. Egy méretes, gurulós virágállvány teszi lehetővé a mozgatásukat anélkül, hogy nagyon megbolygatnánk őket. Most is bebizonyosodott, hogy milyen fontosak a részletek, a kiegészítők, mint a függöny is, amit Páger Bernadett tervezett, vagy a gon­dosan összeválogatott, különleges Lumina lámpák. Levegőssé teszi a nappalit a szokatlanul hosszú, jól tervezett polcrendszer.
– Régi vágyam volt egy igazi, minimalista polcrendszer, amit egy designbútor-árverésen sikerült is megvenni, mégpedig azért, mert hónapok óta állt az üzletben, miután mindenki túl nagynak találta. Amikor hazahoztuk, akkor jöttem rá, hogy nem igazán van mit rátennem. Ám a Kogart baráti kör tagjaként lehetőségünk van fiatal művészek alkotásait pár hónapra kölcsönvenni és hazahozni, így kockázat nélkül keresgélhettem a legmegfelelőbb dísztárgyakat ide. Utazá­saink során is mindig vásárolunk vagy fotózunk valamit, reprodukciót a Dali Múzeumban* vagy épületeket szerte a világon. Rajongok ugyanis a modern építészetért…


Merész, ám remekül eltalált a színválasztás a hálószobában is. A bátor lilát – melyet a gardrób frontján mértani osztások és szürke fémek szelídítenek – házigazdáink együtt választották ki.
– Mindent megbeszélünk egymással, több variációt mutattam a páromnak, és általában ő is azt választotta, ami nekem is a legjobban tetszett. A gardrób is saját tervezés, praktikus okokból két bejárata van, miután én korán kelő vagyok, a másik oldalról anélkül mehetek be, hogy zavarnám őt. Mondhatni saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy míg kiegészítőknél, bútoroknál bátran használhatók az erős színek, a falon egyáltalán nem, vagy csak kis felületen mutatnak jól. Mindent kitapasztaltunk, átgondoltunk, a dolgozószobát többször is át kellett festeni, míg az eltervezett árnyalatot kaptam. 
Mint mindenhová, ide is saját tervezésű bútorok kerültek, s a látvány fontossága mellett természetesen itt is a gyakorlatiasság dominál. A kívülről kocka fiókokat belül vízszintesen kettéosztották, így könnyebb a pakolás.







Kattints a képre a nagyításhoz!

A fekete-fehér fürdőszobát a szokatlanul nagy méretű padlólapok teszik különlegessé. Izgalmas látványt nyújt a szögletes és az ívelt formák váltakozása is.
– Egyszer azzal jött haza a párom, hogy kiárusítják a metróaluljárók burkolatait, ám már sajnos nem vásárolhattunk belőle, de az ötlet nagyon megtetszett, és a sa­ját lehetőségeinken belül megpróbáltuk megvalósítani. A kontrasztos, 60×60 cm‑es lapok igazán látványosak. Hát az ilyen ötletek és vágyak miatt készült viszonylag hosszú ideig álmaink otthona…

*Bővebben a Kisokosban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top