Egyéb

Elsõ otthon Koppenhágában

Új életet kezdeni és az elsõ otthont berendezni sehol sem könnyû a világban. Az áhított lakás megszerzése csak az elsõ lépés. Általában többe kerül, mint számítjuk… És hol van még a berendezés? Ilyenkor lép akcióba a leleményesség, a jó ízlés és a kreativitás, ami – lakjunk a Föld bármely zugában – csodákat tehet.






Kattints a képre a nagyításhoz!
Méregdrága designbútorokkal sem egyszerű különleges enteriőrt teremteni, hát még ha csupán mindennapi darabok állnak a rendelkezésünkre. A Koppenhágában élő fiatal pár csodálatos adottságokkal rendelkező, nagy belmagasságú, polgári lakás birtokába jutott. A nagy feladat tehát az volt, hogyan tudják mindezt igényeiknek megfelelően tökéletes otthonná tenni. Skandináv hagyományok szerint – hiszen Dániában még nyáron sem túl sok a napfény, nemhogy a végtelenül hosszú, hideg és sötét téli időszakban – csakis hófehérben gondolkodtak. Ennek az igazán tiszta színnek ugyanis a legfontosabb tulajdonsága, hogy minden fényt visszaver, így a lehető legvilágosabb hatást kelti.








Kattints a képre a nagyításhoz!
Fehérre mázolták tehát a szép, magas, kétszárnyú ajtókat, az osztott ablakok kereteit és a körbefutó, magas falábazatot. Törtfehérek lettek a falak, és csakis fehér csempék, bútorok, textilek kerülhettek szóba vásárláskor. Felújították, visszaállították eredeti formájukba a régi gipszstukkókat, és – egyik legfontosabb feladatuknak tekintve – restauráltatták a gyönyörű kandallókat, kályhákat, melyek a modern fűtésrendszert kiegészítve máig gondoskodnak az itt lakók komfortjáról. Bármilyen komoly anyagi erőfeszítést jelentett is ezek helyreállítása, ezerszeresen megtérült, hiszen gyakorlati szerepük mellett a lakás legszebb hangulatelemei, díszei lettek, izgalmas kontrasztot alkotva a modern bútorokkal, puritán berendezéssel.


Megmentették a régi hajópadlót is mindenütt a lakásban, saját kezűleg csiszolták fel és pácolták szép sötét árnyalatúra. Hogy egy kis színt, fiatalos vidámságot is csempésszenek a világos enteriőrbe, élénkpiros kiegészítőkkel keverték a fehér bútorokat. Piros a nappali alacsony dohányzóasztala, és vörös párnák élénkítik a fehér kanapét. A komódra elhelyezett néhány piros gyertya és kerámiatárgy is mind-mind színt visz a nagy fehérségbe. A gardrób padlójára terített keleti szőnyegek alapszíne narancspiros, ahogyan piros a hatalmas konyhában berendezett étkező bútorainak festett fémlába is.







Kattints a képre a nagyításhoz!

Érdemes kicsit jobban is körülnézni ebben a helyiségben. Lélegzetelállítóan szép a díszes, faragott faburkolat, melynek mintája a gazdag stukkóval harmonizál, párkányára kortárs művészek tárlatát állították ki a háziak. Szép maga a tér is íves falával, a sok természetes fénnyel és a konyhában nem megszokott hajópadlójával. A klasszikus környezet eleganciáját és finomságát ideális mértékben ellenpontozza a modern, sima frontokkal gyártott, fogantyú nélküli konyhabútor…


Az egyszerűség nagyszerűségét hirdeti a fürdőszoba is, természetesen ugyancsak tetőtől talpig hófehérben. Finommá és különlegessé teszi a látványt, hogy mind a falra, az épített zuhanykabin oldalára, mind pedig a földre apró fehér mozaik került. Az egyszerűen fehérre festett falak végtelen tisztaságot, higiéniát sugallnak, ráadásul könnyen bármikor átfesthetők. A gyerekszobák sem lettek sokkal színesebbek. Az egyikben csak egy kis halvány rózsaszín rózsaminta jelzi a steppelt ágytakarón, hogy lányszobában járunk. A múlt szeretete, megbecsülése, puritán elegancia, praktikus gondolkodás, skandináv hagyományok és remek stílusérzék eredménye ez a dán első otthon – jó példa bárkinek…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top