Egyéb

Duna-parti csónakház

A költözés sokszor egyben életmódváltást is jelent. Belvárosból zöldövezetbe, panelbõl kertes házba, faluról városba költözködni azt is jelenti, hogy életstílusunk, mindennapi ritmusunk megváltozik.







Kattints a képre a nagyításhoz!

A fiatal házaspár első közös fészkét, egy budai zöldövezeti lakást hagyott ott a vízparti otthon kedvéért.
A korábban kellemes környék ugyanis meglehetősen zajossá vált, a fiatalok ezért úgy döntöttek, hogy új otthon után néznek, ahol munka után ismét pihentető, csendes környezet várja haza őket. Így találtak rá a Római-parton álló üdülőparkra, mely az egykor ezen a helyen álló Vadkacsa csónakházról kapta a nevét. Karnyújtásra a Duna és a bicikliút, a háromemeletes épület földszintjén csónakház található, a hatalmas kertben úszómedence, a szomszéd házban pedig fitneszterem várja a lakókat. A nyolcvan négyzetméteres otthon tehát nemcsak az áhított nyugalommal, hanem egy sor élménnyel is megajándékozta újdonsült lakóit.

A tulajdonosok megváltozott életformájukhoz igazították lakásukat is. A bútorok, a kiegészítők, az anyagok és a színek mind-mind azt tükrözik, hogy itt nem csupán a hétköznapjaikat élik, hanem üdülnek, szórakoznak, sportolnak, egyszóval kikapcsolódnak, feltöltődnek.







Kattints a képre a nagyításhoz!

A parányi előtérből egyenesen a lakás centrumába, a konyhával és az étkezővel egy légtérben található nappaliba jutunk. Az egyszerű vonalú, modern bútorok és az egzotikus kiegészítők könnyed eleganciát kölcsönöznek a helyiségnek. Az élénk, meleg színvilág, a természetes anyagok, a játékos, laza elrendezés arról tanúskodnak, hogy vendéglátóink bohém figurák. Semmit sem terveztek meg mérnöki pontossággal, nem ragaszkodtak a túlzott rendhez, így lett a vég­eredmény egy kedves, modern és látványos belső tér, melynek sem lakói, sem pedig látogatói nem feszengenek egy szükségtelenül steril, rideg környezetben.


A déli fekvésű nappalinak szerves folytatása a kisebb kerttel felérő terasz. Az óriási tolóajtó tavasztól őszig nyitva áll, és télen is csupán a hatalmas üvegtábla választja el a belső helyiséget a természettől. Az enyhébb évszakokban itt fogadják a vendégeket a háziak, itt étkeznek, sziesztáznak, sőt fülledt nyári éjszakákon idekint alszanak. Fa­árnyékolók védik a tűző naptól a belső teret, és teszik árnyékossá, kellemessé magát a teraszt is.







Kattints a képre a nagyításhoz!


A hálószoba a lakás nyugati oldalára került, finom, élénk színei harmonizálnak a nap­pali árnyalataival. Intim, keleties hangulatát a fal­ra erősített berber szőnyeg, a kovácsoltvas karnis, a mennyezet alatti díszcsík és az apró, keleti kiegészítők adják. Innen nyílik a kijárat a kisebbik teraszra, mely a háziasszony kedvenc növényeinek ad helyet, és melyet a jövőben télikertté alakítanak majd. A két terasz összesen negyvenöt négyzetméterrel növeli meg az otthon alapterületét.


A vendégszobaként is szolgáló dolgozó berendezését kizárólag e két funkciónak rendelték alá a tulajdonosok. Egy egész falat beborító, natúr színű, fa könyvespolc, íróasztal fali­polccal és egy ággyá nyitható kanapé található itt. Az üresen maradt falfelületet pedig a házaspár utazásairól hazahozott, egy-egy várost megörökítő akvarellek és grafikák díszítik. Mi kínálhatna tehát jobb alkalmat ahhoz, hogy egészségesebben, kiegyensúlyozottabban éljünk, ha nem az, hogy kevésbé kellemes lakóhelyünket minden szempontból élhetőbbre cseréljük? Házigazdáink új otthona és új életformájuk meggyőző érv a vál­tás mellett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top