Egyéb

Ritmusváltás fénytöréssel

A lakás finom, játékos, érzéki, hívogató – egy nõ vágyai szerint...A lakás átgondolt, precíz, logikus, titkokkal teli – egy férfi tervei szerint. Közös, jókedvû alkotás eredménye.

A szokványos keretek között zárt terekkel elképzelt lakótelepi jellegű ötven négyzetméterből egy páratlan térélménnyel bíró otthont alakított ki megbízó és belsőépítész.







Kattints a képre a nagyításhoz!
Mariann is úgy kereste első lakását, ahogy oly sokan közülünk. Már-már elhitte, hogy nincs választása, örülni kell annak, ami jut. Aztán gondolt egyet, és régi jó barátjához, Ebedli Gyula belsőépítészhez fordult elképzeléseivel. Együtt találták meg azt az építkezést, ahol a válaszfalak nélküli, szerkezetkész lakásban végre „magukra hagyta őket” a kivitelező, vagyis szabad kezet kaptak a helyiségek, a bur­kolatok, a teljes belsőépítészet kialakításához. Ekkor kezdődött a varázslat… A játékos térnövelések, a trükkös fény-árnyék megoldások valójában egy precízen átgondolt tervezői filozófia lenyomatai. Ebedli Gyula határtalan fantáziával kiforgatott terei, rendhagyó építészeti megoldásai itt koncentráltan jelennek meg. Hatásukra az apró helyiségek szinte körültáncolják az előszobai találkozási pontot.

Ez a központi tér valójában két négyzetalakzat – konyha és nappali – egymásba kapcsolódásából kialakított, átlós szerkezet, mely nem csak a feng shui szerint kívánatos terület, de létrejöttével minden helyiségből a lehető legtöbbet láthatunk – valósággal kinyílik a tér. A szer­kezeti játékot a bravúros gipszkartonozás és a burkolatok ritmusváltása is erősíti, csakúgy mint a lépcsőzetes falsíkok és az üvegtégla átvilágítók. A váltakozó szintű gipszkarton álmennyezettel a szoba halogénvilágítását és a fürdő szagelszívó rendszerének takarását egyszerre oldotta meg a tervező, emellett a nappali polcrendszere is ebből az anyagból épült.







Kattints a képre a nagyításhoz!
Vissza-visszatérő motívumok a gyönyörű, egyedi gyártású jávorfa ajtótestekbe ékelt, két centiméter vastag, tömör üveghasábok, melyek prizmaként működve a beáramló napfényből a csukott ajtókon át színes fénynyalábokat vetítenek a helyiségekbe, így az ablaktalan fürdőszobába is. A magas komfortérzet alappillérei az egységes, minőségi burkolóanyagok és azok rendhagyó alkalmazása szerte a lakásban: a homokszín indiai gránitpult és az üvegmozaik dekorelemek a fürdőben, a váltakozó osztású marokkói, antikolt mészkő járó- és falfelület ugyanitt, a homokfútt üvegtáblák és a mozaikburkolat a konyhában.







Kattints a képre a nagyításhoz!
Szellős a bútorozás. Csak annyi, ami éppen elég: fiatalos, kényelmes, a minimál barátságos vonulatából. A lakás könnyen és gyorsan átalakítható, a nappali garnitúrája négyféle elrendezést rejt. A konyha és a fürdő beépített, elemes bútorait közös tervek alapján a tervező állandó csapata kivitelezte. A számtalan játékos trükk és saját megvalósítású dekorációs elem kreatív tulajdonosra vall. Így a zseníliával bevont szivacsos ágyvég, a fűtőtestet takaró textilparaván vagy a képkeretbe illesztett selyem bizsutartó tábla. A színkeverés, a falak, dísztárgyak és textí­liák árnyalatának megválasztása is saját érdem. A selymes ekrü a friss fűzölddel, a víz­hatású türkiz a merész ciklámennel, a halványpadlizsán a fénylő rózsaszínnel – hozzáértő munka, melyről alkotója így vall:
– Számomra olyan a lakás, mint az öltözködés: hangulathoz, évszakhoz igazítom. És olyanok az adottságai, hogy ezt meg is tehetem könnyedén. A belsőépítész által kitalált racionális és praktikus tér, a geometria tisztasága egyfelől „rendet rakott” az életemben, másfelől különlegességével inspirál.

*Bővebben a Kisokosban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top