Egyéb

Színtér szürkében

Ha valakinek tehetsége van valamely mûvészethez, többnyire más mûvészetek sem idegenek tõle.

Igaz ez a most bemutatásra kerülő lakás házigazdáira is – egyikük a Szegedi Kortárs Balett vezetője, másikuk a társulat táncművésze. Otthonuk ehhez méltón igazi kortárs élettér, a távol-keleti lakásművészet európai változata egy csipetnyi retróval fűszerezve. Juronics Tamás táncművész-koreográfust régóta ismerem. Közös ismerőseinktől hallottam párjával, Barta Dórával kialakított, új otthonáról. A sok dicsérő szó felkeltette érdeklődésemet, és rávettem fotós kollégámat egy kis kiruccanásra.







Kattints a képre a nagyításhoz!
Várakozáson felülinek bizonyult ez az átgondoltan megtervezett és mesterien kivitelezett otthon, mely két ember minden igényét kielégíti. Tamásnak természetesen – a Szegedi Kortárs Balett vezetőjeként és koreográfusaként – pontos elképzelései van­nak a játéktér kialakítását és a díszletek felépítését illetően. Tapasztalatát és képességeit ezúttal is remekül kamatoztatta. Ebben a tetőtéri lakásban is megtalálta a helyét az egyébként igen kevés válaszfalnak és azok mutatós, attraktív megjelenítésének. A nappalit a hálótól két pengefal választja el, melyeket betonból öntöttek ki – falfülkékkel és áttörésekkel különlegessé téve. Mögöttük rejtőzik a gardrób és a hálóhoz ajtó nélkül kapcsolódó fürdő is. Házigazdáinkat az egybefüggő terek és az épületet körülölelő fák inspirálták. A szomszéd lakással csak a konyha egyik fala érintkezik, minden ablak a kertre, illetve a fasor platánjaira néz. Ez az adottság teszi lehetővé, hogy függönyök nélkül is megőrizze minden helyiség az intimitását. A bejáratin kívül egyetlen ajtót szereltek fel, mégpedig a kisebbik fürdőszobára, amely az étkező-konyha-előtér együtteséből nyílik.







Kattints a képre a nagyításhoz!

Az étkezőnek a nappali felőli falát áttörték, s ezzel utat engedtek a fény szabad áramlásának keletről nyugatra, mely – a nap­szakok változása mellett az évszakok eltérő fényviszonyait is kihasználva – lehetővé tette a falak nem mindennapi színezését. A hol acél-, hol bazaltszürke árnyalatok a beáramló fény mennyiségétől és élességétől függően válnak a szemünk láttára barnával, vagy éppen mályvával telítetté. Merész és nem mindennapi megoldás mindezek mellett a férfi-női szimbólumrendszerek felfestése, amit a ferde falakon csak bizonyos szögből nézve fedezhetünk fel.


A melegburkolatok wengéje a kele­ties, míg a hidegburkolatok fémes felülete a high-tech hatást erősíti. A mozaikhatású falburkolatot és a palát imitáló padlólapot a Cerami Floor üzletében találták. A konyha elrendezése hosszabb tervezést igényelt, az eredmény a felsőszekrények szokatlan alkalmazásával nyert új elem: a négy egymás fölé rögzített, tejüveg ajtós szekrény lett. Az alsó szekrények fémes frontjai miatt döntöttek az olasz Art & Design cég Karma elnevezésű bútora mellett.







Kattints a képre a nagyításhoz!
A berendezési tárgyak mind kiváló minőségű designdaraboknak tűnnek, pedig a Kare fehér szófáján kívül az összes többi saját tervezés és kivitelezés: asztalos-, kárpitos- és lakatosmesterek munkái. A kakukktojás a két-két fehér, kárpitozott, hetvenes évekbeli, valaha fekete, műbőr fotel, melyek krómozott lábai még felújításra várnak, míg elkészülnek, addig a földre állítva is beléjük lehet huppanni.

A háló egyszerű, puritán berendezésű, kimondottan funkcionális a nem túl tágas helyiséget teljesen betöltő impozáns ággyal, melynek tojáshéj színű, műbőr fejtámláját és a gömblámpát tartó lerakórészét a fekvőfelülettel egybeépítették. A falakat itt merészen csokoládébarnára festették. Érdemes még megemlíteni, hogy a belső ablakpárkányokat magasfényű, fekete lakkfestékkel kezelték, így elegáns, keleties jellegükkel jól illeszkednek a berendezés egészéhez.
A szürke falak közt élő színes egyéniségek önmagukból sugározzák a vibráló árnyalatokat. Életvitelükhöz jól illik ez a „színtér”, ahol nyugalmat, békét találnak. Kiváló hangulatteremtő és térrendező képességükkel színvonalas, harmonikus otthont teremtettek, ahová éppen olyan jó hazatérni egy kimerítő előadásról, mint egy távoli utazásról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top