Egymás szemében cikkek

10 dolog, hogy miért jó 40-es pasinak lenni

"Sokáig tényleg azt hiszed, nálad az irányítás, de idővel ezt a hozzáállást apróra zúzza az élet. Megérted, hogy állandóság, kiszámíthatóság, 5 éves terv nem létezik, lehet, hogy már holnap a feje tetejére áll az életed." Egy negyvenes apuka mesél arról, miért jó ez az életkor.

Számomra a negyven év egyet jelent az apasággal, ekkor született meg ugyanis a kislányom, Panka. Most, hogy visszatekintek a korábbi életemre, úgy érzem, mintha nem is lett volna semmi, olyan hiábavalónak tűnik az egész. Számomra a szülőség hozta el mindazt, ami számít, ami előtte volt, az olyan, mintha csak valami felkészülési idő lett volna erre a feladatra.

10 dolog, hogy miért jó 40-es pasinak lenni

Vagyis engem az apaság formált át olyan emberré, aki büszke nyugalommal mondja ki, negyvennek lenni jó. Hogy miért?

Mert negyvenévesen már bölcs vagy az élethez

Míg a fiatalabb éveid arról szóltak, hogy 200-zal mentél, mert 200-at tudott az autó, ma már tudod, hogy 200-zal megy, de csak 130-cal mész vele, és csak vészhelyzetben nyomsz padlógázt. Minek az erő, ha nem tudod uralni?

Mert az ember elengedi a külső kontrollt

Ennyi idős korodra annyi tapasztalatban, sérülésben, mennybemenetelben volt már részed, hogy ösztönösen tisztában vagy azzal, hogy mi a jó. Stabilan, biztosan állsz a lábadon, mert biztosak az alapjaid. Ebből az állapotból pedig az sem tud kilökni, hogy mit mondanak mások.

Mert negyvenévesen érzelmileg is felnőtté válsz

Legyen az válás, egy barátság elengedése, negyven felett már az EQ-d is feltornássza magát arra a szintre, hogy ne a düh, az ideg, a keserűség és a csalódottság irányítsák. Ennyi idősen már nem fér bele a pesszimizmus. A pohár nem félig üres, hanem félig tele van.

Mert elfogadod a változást

Már nem zavar, hogy ősz vagy, hogy a tested – hiába a sok futás, súlyzózás és úszás – szépen-lassan, láthatóan elkezdi elveszíteni anatómiai hibátlanságát.

Mert helyére kerül az önértékelésed

Ösztönösen tudod, mennyire vagy jó és rossz. Képbe kerülsz önmagaddal! 

10 dolog, hogy miért jó 40-es pasinak lenni

Mert felfogod végre a játékszabályokat

Sokáig tényleg azt hiszed, nálad az irányítás, de idővel ezt a hozzáállást apróra zúzza az élet. Megérted, hogy állandóság, kiszámíthatóság, ötéves terv nem létezik, lehet, hogy már holnap a feje tetejére áll az életed. Nagyon szív az, aki ezt egy pillanatra is elfelejti.

Mert az emberi kapcsolatok letisztulnak

Negyvenéves korodra az érzékelőid iszonyatosan kiélesednek, hirtelen jó emberismerővé válsz – talán mert már nem vagy annyira felületes. Megválogatod, hogy kire szánsz időt, mert a szar emberrel töltött idő lopás.

Mert megérted, hogy nem a szex a legfontosabb a kapcsolatban

Férfiként az embert hosszú éveken keresztül a farka irányítja, nem kell ezt szépíteni, de eljön az a kor, amikor az ösztönös vágy picit háttérbe szorul – mondjuk mert sokkal nagyobb boldogsággal tölt el, ha esti mese után együtt aludhatsz el a kislányoddal, vagy az éjszaka közepéig tortasütéssel próbálkozol, hogy meglepd a féléves szülinapján.

10 dolog, hogy miért jó 40-es pasinak lenni

Mert negyvenévesen már foglalkoztat a halál

Fiatal éveiben az ember bele sem gondol, hogy az élet nem egy természetes állapot, lehet, hogy egy ebéd, amit lustaságból mondtál le, már soha többé nem adatik meg az édesapáddal. Lehet, hogy a legjobb barátod autója után ma integetsz utoljára.

Mert rájössz, a pénz jó, de nem minden

Sokan sok helyen leírták már, pénzzel nem lehet mindent megvásárolni. Nem tudod megmenteni a házasságod, nem tudod visszahozni a legkedvesebb barátod, nem tudod megvédeni az édesanyád, és nincs az az életbiztosítás, ami a kislányodat élete végéig védené.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top