Egymás szemében cikkek

Kopasz férfiak, akik megváltoztatták a történelmet

Azt nem tudjuk, a kopaszság hogyan befolyásolta ezeket a férfiakat, az viszont biztos, hogy mindannyiukban több közös vonás van. Az egyik, hogy ők a világ leghíresebbjei között vannak, a másik pedig az, hogy bizony mindannyian vagy kopaszok voltak, vagy nagyon kopaszodtak.

Nézzük, kik azok a híres férfiak, akik nagyságukat és erejüket biztosan nem a hajukban hordozták.

Mahátma Gandhi

Mahátma Gandhi, India legfontosabb spirituális és politikai vezetője az ország függetlenségéért küzdött. Neve azt jelenti, hogy nagy lélek – nem véletlenül kapta ezt híveitől. Gandhi a békés ellenállás egyik legnagyobbja. Azt hirdette, hogy mindig erőszak nélkül kell cselekedni. A szabadság felé vezető út szerinte az önzetlenséggel van kikövezve. A vallás és a politika között nem tett különbséget, a nemzetet úgy vezette, ahogyan csak egy emelkedett lélek képes rá. A legszegényebbekhez is szólt, számára nem volt jelentősége a földi javaknak. A hitrendszereket nem különböztette meg, azt vallotta, azok békében megférnek egymás mellett. 

Kopasz férfiak, akik megváltoztatták a történelmet

Charles Darvin

Attól függetlenül, hogy valaki hisz-e a Darvin-elméletben vagy sem, az mindenképpen megkérdőjelezhetetlen, hogy a mester művei a mai napig meghatározóak. Evolúció elmélete ugyanis olyan tudományos alapokat helyezett le, amelyek megkerülhetetlenek a mai természettudományos gondolkodásban. Most is tombolnak viták arról, hogy az a rendszer, amit felállított, megállja-e a helyét. Korszakalkotó munkássága azonban az egyik legnagyobb a történelemben. Arról nem szól a fáma, hogy a kopaszságról állított-e fel valamilyen tézist, az viszont biztos, hogy helye van a leghíresebb tarok között.

Kopasz férfiak, akik megváltoztatták a történelmet

Shakespeare

Ő az angol drámaírás legnagyobbja. Irodalmi öröksége felülmúlhatatlan: alkotásait szinte minden nyelve lefordították. Színművei évszázadok óta a legnépszerűbbek között vannak. Életútja csupa talány, mára életművét is sok fórumon megkérdőjelezték. A szerelmes irodalom óriása egyike volt azoknak, akiknek a kopaszsága hozzájárult az őrült művészről alkotott bohém képhez. Misztikus alakja máig talány. Számtalan kutató vállalkozott már arra, hogy megfejtse a művész életét és munkásságát, azonban kevés biztosan lehet tudni róla.

Kopasz férfiak, akik megváltoztatták a történelmet

Lenin

Lenin, a kommunista forradalmár nagy hatással volt a 20. század történelmére. Az 1917-es októberi forradalom vezetőjeként a kommunista országért harcolt, olyan világért, ahol a gyakorlatba ültetik Max filozófiáját. Népszerűsége megkérdőjelezhetetlennek tűnt. Személyi kultusza az egyik legnagyobb volt a világon. Az egyik legbefolyásosabb szovjet vezető, akinek a szellemisége ma is él. Múmiájára eddig több mint 100 millióan voltak kíváncsiak.

Kopasz férfiak, akik megváltoztatták a történelmet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top