Egymás szemében cikkek

Pornósztárok gyermekei – Lehet jó szülő egy pornószínészből?

Pornót nézni hétköznapi dolog, ám pornóban szerepelni már egyáltalán nem az. Egy dolog, hogy a társadalom megbélyegzi a pornósztárokat, de mi lesz az ő gyerekeikkel? Megúszhatják lelki sérülés nélkül?

A Miután a pornózás véget ér című 2012-es amerikai dokumentumfilm egyik szereplője a filmben drámai hangon arról beszél, hogy ha valaki ismert név lesz a szakmában, azzal elvágja az összes korábbi személyes kötődését és kapcsolatát. Persze ez a kijelentés általánosítás, és biztosan nem igaz mindenkire, de az kétségtelen, hogy a szakmában elhelyezkedő embereket a többség elítéli, és már azelőtt véleményt alkot róla, mielőtt alkalma lenne megismerni.

Ha pedig arról esik szó, hogy “Vajon mivel magyarázza munkáját a gyerekeinek, amikor felnőnek?”, a legtöbben hajlamosak vagyunk rögtön arra a következtetésre jutni, hogy egy pornósztár már csak a felelőtlensége és szexuális szabadossága miatt sem lehet jó szülő. Ilyenkor az emberek hajlamosak megfeledkezni a tényről, hogy sok nő eleve azért próbálja ki magát ezen az úton, mert egyedülálló anyaként csak így tudja biztosítani a megfelelő életszínvonalat a gyermekének/gyermekeinek.

Ahogy a dokumentumfilm egyik szereplője fogalmaz: “Inkább dolgozom pornósztárként heti pár órában, a szabadidőmben pedig a gyerekemet nevelem, mint hogy napi tíz órát melózzak minimálbérért, hogy amikor hazamegyek, már csak aludni legyen erőm, és elhanyagoljam a gyerekemet.”

Mondjuk, hogy a MILF nem épp a kedvenc pornós kategóriám” – mondja egy pornószínész gyereke.

A pornózásból nehéz kitörni, sőt szinte lehetetlen, ugyanis bár pornót nézni teljesen normális dolognak számít, szerepelni bennük már egyáltalán nem. Nem véletlen, hogy külön összeállítások születnek a témában azokról az expornósztárokról, akiknek sikerült új életet kezdeniük. A szakma ugyanis megbélyegzi az embert, és ez a bélyeg hosszú időre megragad.

Dominik és édesanyja Ambrus Mercédesz
Dominik és édesanyja Ambrus Mercédesz

Az Éden Hotel egyik játékosának édesanyja is pornózott

Azt már megszokhattuk, hogy a magyar trash realitykben mindig feltűnik egy pornós múlttal bíró játékos, azonban az újdonság, hogy az egyik induló szülőjéről derüljön ki mindez. Épp csak elindult az Éden Hotel, máris robbant a hír, hogy a külsejével feltűnően sokat törődő, wannabe bokszoló Dominik édesanyja az az Ambrus Mercédesz, aki Olaszországban csinált komoly karriert a szexiparban. Dominik a pornósztár első házasságából származik, Ambrus Mercédesz (aki Szikora Robi gidája is volt egy darabig) pedig 1997-ben az Anyák Lapjának még arról is beszámolt, milyen kihívások elé állította az anyaság. Az interjút az alábbi linken elolvashatod.

Az olyan expornósok, akiknek sikerült szakítaniuk a múlttal, még egy beszélgetés erejéig sem akarják újra feleleveníteni a régi időket. Azok az időközben nagy gyerekes szülővé avanzsált expornósztárok, akiket megkerestem, azt mondták, hogy nem kívánnak nyilatkozni, még névtelenül sem. Mára szakítottak a régi foglalkozásukkal, és nem akarják feleleveníteni azt, a gyerekeiket meg pláne nem szeretnék belekeverni. A kérésüket természetesen tiszteletben tartottam, de attól még érdekelt, vajon tényleg okoz-e lelki sérülést egy gyerekben, ha megtudja, hogy az édesanyja/édesapja fiatal korában pornózással kereste kenyerét.

A »Sajnos a te anyád…«-dal kezdődő gyerekes évelődések az esetek többségében nálam nagyon is betaláltak.

“Mit kell tennie egy pornósként dolgozó szülőnek a gyereknevelés során? Kezdetben nyilván semmit, egyszerűen oda kell figyelnie arra, hogy a téma ne kerüljön a gyereke közelébe” – magyarázza Rusz Edit szexuálpszichológus, aki szerint az első lépéseket csak azután kell megtenni, hogy a gyerek elkezdi érteni a szexualitás mibenlétét, ami többnyire a serdülőkorban következik be.

“Ha megfelelő bizalmi kapcsolat van a szülők között, akkor szépen összeül a család és elmagyarázzák neki. A kommunikáció a lényeg. El kell mondani, hogy ez csupán színészet, de egy kicsit másmilyen, mint amivel a hétköznapokban találkozhatnak. Ettől még a szülőnek ez a foglalkozása, mert ezt fizetik meg jól, ő erre alkalmas, és a foglalkozását teljesen külön tudja választani a családi életétől. Egy gyerek esetében mindig a családi hatás a legerőteljesebb, tehát ha otthon őszinték vele, akkor később az emiatt őt ért külső támadásokat is képes lesz kezelni.”

Akik találkoztak a szüleimmel, fogalmuk sem volt, mivel foglalkoznak. Én sem jöttem rá tizennégy éves koromig.

Persze a fenti helyzet egy már-már valószínűtlenül ideális szituációt ír le, ami a valóságban nagyon ritkán következik be. Sok gyerek ezt sajnos nem a szüleitől, hanem a környezetétől tudja meg, és a szakértő szerint ettől könnyen kialakulhat bennük egy bizalmatlansággal összefüggő, ambivalens érzés. “Ez hatással lehet a nemi szerepek korábban jól működő másolására/tanulására, ami így vakvágányra mehet” – magyarázza a szexuálpszichológus.

Ha kislányról van szó, akkor ez a női szerep hárításában jelenhet meg a szexuális életben, míg a fiúk esetében a nőkkel szembeni tisztelet és bizalom látja kárát, ugyanis megtörik az anya iránti feltétel nélküli rajongás. “Könnyen kialakulhat egy frigid, kielégületlen női szerep a lányoknál, míg a fiúknál az ilyen emberekből lesznek a csak a hódításaiknak élő, hosszabb távon kötődni képtelen Casanovák” – teszi hozzá.

Kicsit furcsa volt tudni erről, és mindig tartottam attól, hogy egyszer majd valamelyik haverom előáll édesanyám valamelyik fotójával vagy videójával. Nem haragudtam rá, amikor tizenhárom éves koromban elmesélte ezt nekem, de érdekelt, miért csinálta, és milyen élmény volt, és ő őszintén elmondta nekem.

Az őszinteséget tartja a legfontosabbnak a többszörös pornó Oscar-díjas Natalie Oliveros, vagy a pornós nevén Savanna Samson is, aki egyedül neveli serdülőkorba lépett fiát, és több amerikai talk show-ban beszélt a szülői tapasztalatairól. “A foglalkozásom nem számít nagy dolognak az otthonomban. Sosem tagadtam a fiam előtt, miből élek, de arra is odafigyeltem, hogy ne kapjon túl hamar túl sok információt.”

Savanna nem a levegőbe beszél, ugyanis a munkájáért kapott díjai lazán ki vannak téve a polcokra a New York-i otthonában. Persze bármennyire is őszinte a fiával való kapcsolatában, azért neki is akadnak félelmei: “Egész biztosan szörnyen érezném magam, ha látná a filmjeimet az interneten.” Úgy tartja, hogy erre a munkára született, és nem szégyelli, hogy ebből tudott magának és a fiának luxus-életkörülményeket teremteni, de a lelkében így is harc dúl: “Nekem is vannak erkölcseim, még ha furcsa is ezt hallani egy olyan nőtől, aki ebben a szakmában dolgozik.”

A bekezdéseket megszakító idézetek a Playboy Pornósztárok gyerekei furcsa sztorikat mesélnek arról, milyen volt felnőniük című cikkéből, és a thoughtcatalog.com cikkéből származnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top