Az úgynevezett GMO- vagy génmódosított növényeket azért hozták létre, hogy ellenállóbbak legyenek például az időjárással, a rossz minőségű talajjal, esetleg a rovarokkal szemben, nagyobb legyen a terméshozamuk vagy épp több tápanyagot tartalmazzanak, mint „sima” rokonaik.
Sokan azonban ódzkodnak ezektől a terményektől, laborban ügyeskedő kutatókat és pénzéhes óriásvállalatokat emlegetve. Pedig szó sincs arról, hogy horrorfilmbe illő növénykimérákat (már ha élhetünk ezzel a képzavarral) szabadítanának az emberiségre, és az sem igaz, hogy ezek az élelmiszerek bármiféle egészségkárosodást okoznának. Lássuk, mi a valóság!
Ha úgy vesszük, már az is génmódosításnak tekinthető, amikor a kertészek arról a növényről szaporítanak tovább egy-egy adott fajtát, amely a legszebb, legtöbb termést hozta, a többit pedig nem ültetik el újra. Ezzel ugyanis kiszelektáltak egyet több hasonló növény közül, hogy ennek a génjei öröklődjenek tovább, szépen lassan kiszorítva ezzel az összes többit. Szereted például a banánt, de óvakodsz a GMO-tól? Akkor van egy rossz hírünk: jelenleg a világon kapható banántermés jelentős része ugyanazt az egyetlen fajtát képviseli, hiába a ráaggatott bio vagy épp organikus címkék.
Ennél azonban szilárdabb tudományos bizonyíték is akad a GMO-növények biztonságos voltára: az amerikai tudományos akadémia ugyanis néhány évvel ezelőtt óriási, átfogó kutatásban vizsgálta a génmódosított növények egészségre gyakorolt hatását. Nem kevesebb, mint 900 korábbi tudományos alaposságú kutatást elemezve ugyanis megállapították, hogy a GMO- és nem GMO-növények, zöldségek és gyümölcsök pontosan ugyanolyan biztonságosak, sőt, azt is megállapították, hogy a két csoport terményei gyakorlatilag teljesen ugyanolyanok – lásd a fenti, banános példát is.
A kutatók azt javasolják, hogy ahelyett, hogy a GMO-növényeket általánosítva negatívan állítanánk be, érdemesebb lenne az egyes terményfajtákat külön-külön megvizsgálni, és ehhez igazítani a vonatkozó szabályozást is.
Amíg ez megtörténik, addig viszont nyugodtan fogyasszunk GMO-növényeket, már amennyiben meg tudjuk ezeket különböztetni a „természetesnek” vagy „organikusnak” nevezett hasonló terményektől.