nlc.hu
Gasztro

Génmódosított szuperbanánnal az éhezés ellen

Génmódosított szuperbanán mentheti meg az afrikai kisgyerekeket

A génmódosított gyümölcsben jóval több az A-vitamin, mint a sima banánban.
kisfiú banánnal

Egy nemzetközi tudóscsoport állítólag olyan genetikailag módosított „szuperbanánt” hozott létre, amely lényegesen több tápanyagot, köztük A-vitamint tartalmaz – számolt be az Oddity Central.

Az A-vitamin-hiány komoly probléma a szegény afrikai és délkelet-ázsiai országokban: gátolja a gyermekek növekedését, vakságot okoz, és jelentősen gyengíti ellenálló képességüket az olyan halálosan gyógyítható betegségekkel szemben, mint a hastífusz és a kanyaró.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint világszerte 190 millió óvodáskorú gyermeknek van A-vitamin-hiánya, ebből a legtöbben Afrikában élnek. A kontinensen a gyermekhalálok hat százaléka alultápláltság következménye.

Uganda egyike azon afrikai országoknak, ahol komoly probléma az éhezés, de most úgy néz ki, hogy ők lehetnek a megoldás úttörői is.

Az afrikai ország Nemzeti Mezőgazdasági Kutatási Laboratóriumának kutatócsoportja James Dale ausztrál mezőgazdasági tudóssal és a Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal együttműködve állítólag olyan génmódosított banánt hozott létre, amely tartalmazza az alultápláltság elleni küzdelemhez szükséges összes tápanyagot.

A Banana21 projekt 2005-ben indult, és 18 évnyi befektetés – csak a Bill és Melinda Gates Alapítvány 11 millió dollárral járult hozzá –, kemény munka és sikertelen próbálkozások után a tudósok végre létrehoztak egy olyan banánt, amely képes lehet gyermekek millióinak életét megmenteni.

A banánfák genetikai módosításának esetei a kártevőkkel, gombákkal vagy a szárazsággal szembeni jobb ellenállás érdekében jól dokumentáltak, de állítólag ez az első alkalom, hogy egy banánt sikeresen úgy módosítottak, hogy az emberek számára táplálékkiegészítőként szolgáljon.

A National Geographic szerint a szuperbanán készen áll a termesztésre, de a tudósok még várják a helyi kormány jóváhagyását. Sajnos ez jelentős akadályt jelenthet, tekintve, hogy Ugandában erős az ellenállás a génmódosított élelmiszerek termesztése ellen. Az ilyen növények termesztése jelenleg szigorúan tilos. A szuperbanán támogatói abban reménykednek, hogy a törvényhozók példát vesznek kenyai társaikról, akik nemrégiben feloldották a génmódosított növényekre vonatkozó, évtizedes tilalmat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top