nlc.hu
Gasztro

Trükk a banán frissen tartásáért

A trükk, amitől rekord ideig friss marad a banán

Ezzel a zseniális hackkel megmentheted a többnapos banánodat.

Mi a közös az avokádóban és a banánban? Látszólag az égvilágon semmi. De ha belegondolsz, egy rendkívül bosszantó tulajdonságon mégis osztoznak: képesek az egyik pillanatról a másikra megromlani. Mert míg szinte zölden vetetted meg a banánt, addig kettőt pislantasz és máris pépes barnára aszalódott, ami már csak maximum banánkenyérhez lehet jó. Van viszont egy trükk, ami képes mindezt megelőzni, hogy a lehető legtovább maradjon friss a kedvenc gyümölcsöd.

A Kitchen Tips Online nevű csatornát vezető Mike kísérletezte ki ezt a hacket. Fogott két adag banánt, az egyiket simán kirakta a konyhapulton lévő gyümölcsös tálba, a másikat pedig egy lezárt dobozba tette. És vajon melyik bírta tovább? Az, amelyik a dobozban volt.

Banán

Illusztráció: Aleksandr Zubkov/Getty Images

Az egésznek egyébként tudományos magyarázata van. Tudtad, hogy a banán etén (régi nevén: etilén) gázt termel az érlelése elősegítésére? Ez azért érdekes, mert ha letépsz egyet, akkor a gáz felszabadul a tőből. Ezért van az is, hogy ha több gyümölccsel együtt tárolod, akkor azok is hamarabb válnak túléretté. Hogy a folyamatot megelőzd, érdemes folpackkal szorosan bekötni a banánok szárát (a leghatékonyabb egyesével), így annál kevesebb etén gázt ereszt ki magából.

Folpack helyett használhatsz etilén gázt elnyelő-felszívó berendezést, mint ahogy Mike is tette. Ennek hatására 15 (!) napon át olyan friss maradt a gyümölcse, mintha épp aznap emelte volna le a zöldségesnél. Sőt, még mindig volt egy kis zöld része a banánnak, belül pedig bár egy picit megbarnult, még mindig tökéletesen ehető maradt.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top