nlc.hu
Gasztro

10 banánmentő ötlet

Ha kásás és barnul a banán, még jobb bizonyos ételekhez: 10 gyümölcsmentő finomság túlérett banánból

A banán új élete: ha megpuhulva, megbarnulva, kásásan már nem esik jól megenni, ételek sorában kiváló alapanyag a banán. 10 ötletet hoztunk!

Banánkenyér

A neve kicsit becsapós, hiszen nem a kenyér szerepét tölti be az étkezésben, hanem egy édesség, amire sokan mascarponét, joghurtot vagy csokoládékrémet kennek. Egy szimpla kevert tészta, amit annyira egyszerű megsütni, hogy becsukott szemmel is megy. Bár első ránézésre száraznak tűnhet egy megsült banánkenyér, mi sem áll távolabb a belül omlós és szaftos gyümölcskenyértől. Szokás ropogós magvakat tenni bele, így kevésbé pépes, és kap egy kis roppanósságot az állaga.

Megnézem a banánkenyér receptet!

banánkenyér

Belül szaftos és omlós / Fotó: Brian Macdonald / Getty Images

Banános muffin

Egy igazi gyors süti, hasonlóan kell kikeverni a tésztáját, mint a banánkenyérnek, ráadásul igen jól bírja a gyűrődést. Az egyadagos mérete miatt könnyen szállítható, és kicsit állottan is finom, nem kell azon frissiben elfogyasztani. Bármeddig lehet variálni: aszalt bogyós gyümölcsökkel, olajos magvakkal, a legnagyobb sláger pedig a sütés során megolvadó csokichips benne. Reggelire, tízóraira, uzsonnára is remek.

Megnézem a banános muffin receptet!

banános muffin

Csokival még finomabb / Fotó: Jacob Van Houten / Getty Images

Zabkása banánpürével

A zabkásakultusz él és virul. Amit az egykori brit telepesek évszázadokkal ezelőtt kényszerből ettek reggel-este, ma maga a trendi, egészséges reggeli. A glutént kerülők számára is ideális választás a (gluténmentes) zabkása, sőt a laktózmentes diétát tartók körében is népszerű, hiszen annyi növényi “tejjel” finom. Jóbarátja a fahéj, és gyakorlatilag a végtelenségig variálható. Friss és aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, lenmaggal vagy chiamaggal (az alábbi képen is). A túlérett, megbarnult banánt, ha csak egy villával összenyomkodjuk, adhatunk neki egy természetesen – hozzáadott cukortól mentesen – édes, szaftos állagot.

Megnézem a (zabkása helyett) quinoakása receptet karamellizált banánnal!

Banános zabkása

Banán zabkásába keverve és a tetejére darabolva is / Katarna Mittkov, Getty Images

Banános amerikai palacsinta

Ez esetben sem arról van szó, hogy csak banánkarikákkal díszítjük a palacsintákat. A kis átmérőjű, puha palacsintaféle az egyik legnépszerűbb reggeli Amerikában. Elsőre bizarr kombinációja a juharszirupos, sült baconos palacsinta – ami a meghökkentő ízpár ellenére nagyon finom –, de a banán épp úgy jól áll a pufi palacsintáknak. A sütőporral készülő édes tésztából teljesen kihagyható a cukor, ha pürésített banánt teszünk bele, hiszen a jó érett banán természetes cukortartalma maga az édesítés. A juharszirup csak emel a téten – és a kalóriaszámon.

Banános amerikai palacsinta

Amerikai palacsinta banánnal a tésztájában / Fotó: gulale, Getty Images

Banános french toast

Ha már reggeli édességdózis: a french toast, avagy francia pirítós minden reggelik egyik leglaktatóbbja. Édes bűnbeesés. Hagyományosan kalácsot vajaznak meg és karamellizálnak, belül puha és édes, átjárják az ízek. Az élmény tovább fokozható rácsorgatott sziruppal, tejszínhabbal vagy fagylalttal, de az érett banánnal is adhatunk neki még egy kis édes, gyümölcsös krémességet. A két szelet közé villával összenyomkodhatjuk, vagy serpenyőben karamellizálhatjuk is a banánt. Uzsonnára is tökéletes.

French toast banánnal

Teljes dekadencia / Alexander Spatari, Getty Images

Palacsinta karamellizált banán töltelékkel

A hagyományos magyar palacsintának is ideális tölteléke a túlérett banán. Egy kis karamellizálás serpenyőben nem árt neki, még akkor is, ha a barnás, puha részek azonnal folyóssá válnak. Nem biztos, hogy a végeredmény ennyire mutatós lesz, mint a képen, az ízek azonban egész biztosan. Fahéjjal fűszerezzük, és készüljünk fel a tömény édes élményre.

Palacsinta karamellizált banánnal

Karamellizált banánnal töltött palacsinta / Fotó: NightAndDayImages, Getty Images

Banános keksz

A keksz gyakran mentsvár, ha a nyakunkon maradnak értékes élelmiszerek. A banán márpedig az, amit nem csak azért nem érdemes kidobni, mert akár közel ezer forint is lehet a kilója, hanem mert érett-túlérett állapotában még sokkal finomabb a süteményekben, krémekben. Ez a keksz is bátran variálható, a képen egy zabkekszet mutatunk, az alábbi receptben pedig egy rizsliszttel készülő, szintén gluténmentes verziót. Természetesen búzaliszttel a legegyszerűbb elkészíteni. Sütés után tegyük el dobozba, és hagyjuk egy kicsit száradni, keményedni, mert a tésztájába kerülő banánpüré lágyít a keksz állagán, haraphatóságán.

Mutatunk egy gluténmentes banános keksz receptet!

Banános zabkeksz

Tökéletlen formában is tökéletes: banános zabkeksz / Fotó: lenazap, Getty Images

Banános rácsos pite

Ránézésre ez a pite akár almás is lehetne, de a színe becsapós. A megbarnult banán tökéletes utóélete lehet egy gyümölcspite. Ha van egy bevett almás pite receptünk, amelyben az almát banánnal helyettesítjük, nagyot nem tévedhetünk! Mindkét gyümölcshöz remekül illő fűszer a fahéj és a szerecsendió, egyedül arra figyeljünk, hogy a pitébe frissen reszelt almánál puhább, krémesebb a túlérett banán. Sok dolgunk nem lesz vele, elég csak villával feltörni a banánokat, és egyenletesen eloszlatni a pite tésztáján.

Mutatunk egy más stílusú banános pitét is: megnézem a nyers vegán, sütés nélkül készült banános pite receptet!

Banános pite

Almás helyett banános rácsos pite / Romualdo Crissi, Getty

Bunánturmix vagy banánsmoothie

Ismét csak egy olyan finomság, ami sokkal finomabb megbarnult banánból, mint éretlenből. Aki egyszer rákap az élményre, újra és újra vágyni fog rá. Készíthetünk belőle amerikai módra tejes, iható, édes turmixot, ami azonnal energiát ad. Nagy segítség azoknak, akik nem fogyaszthatnak tejet annak laktóz- és tejfehérjetartalma miatt, és persze a vegánoknak is, hiszen tej nélkül is telt és krémes. Használhatunk hozzá gyakorlatilag bármilyen növényi “tejet”, legyen az a semlegesebb zabtej vagy mandulatej, vagy egy zsírosabb kókusztej.

Smoothie vonalon pedig adhatunk hozzá zabpelyhet, joghurtot, növényi “joghurtot” vagy akár mogyoróvajat is, hogy még sűrűbb, laktatóbb legyen. Megunhatatlan.

Megnézem a fahéjas banánturmix receptet!

Banánturmix

Banánturmix, avagy smoothie / Fotó: Angela Kotsell / Getty Images

N’ice cream, a vegán fagylalt

Az angol ice cream (fagylalt) és nice (kellemes, kedves) szavakból összetett szójáték, a n’ice cream, avagy nicecream minden vegán és laktózallergiás hű társa a kánikulában. Teljesen tejmentes, a banánnak köszönhetően mégis olyan krémes, mintha 3,5 százalékos tej lenne az alapja. Egyszerűen csak össze kell turmixolna a banánokat a kívánatos fűszerekkel, és lehűteni. Ha sokáig magára hagyjuk a hűtőben, kristályosodni kezd, ezért 30-40 percenként érdemes átkeverni, hogy elegyítsük az állagot. Ami a meglepő benne, hogy nincsen jellegzetes banáníze, csak a krémessége érvényesül. Egy kis érdekesség, ha éretlen vagy alig érett banánnal készítjük, éppen akkor lesz banáníze.

Nicecream, a vegán fagylalt banánból

A meglepő módon nem banánízű banánalapú fagyi, a nicecream/ RHJ, GettyImages

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top