Gasztro

Nem poshad, de veszélyes a kék eper

A génmódosított csodagyümölcs fogyasztása egyelőre nem biztonságos. De durván néz ki.
Kép: StrawberryBlu.com
Kép: StrawberryBlu.com

Amerikai tudósok génmódosítással hozták létre a kék epret, mely nem csupán küllemében üt el szokványos, piros társaitól, de ellenáll a fagypont alatti hőmérsékleteknek, és sokkal tovább eláll a hűtőben, nem puhul és nem poshad meg. A tudósok az Északi-sarkon élő lepényhalból vonták ki azt a természetes „fagyállót”, mely megóvja a halat a jeges vízben, és ezzel génnel módosították az epret.

Hosszú időnek kell azonban eltelnie, hogy a gyümölcs a boltok polcaira kerüljön, sőt elképzelhető az is, hogy ez soha nem történik meg. „Van néhány negatív hatása, melyeket még mindig tanulmányoznak. Újfajta allergiákat válthat ki, és a növények olyan toxinokat termelnek, melyek ártalmasak lehetnek az emberre és a környezetre” – ismerte el egy sajtónyilatkozatában Cynthia Bu Jawdeh, a StrawberryBlu munkatársa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top