Életmód

Állásbörze

A diákok 28 százaléka véli úgy, hogy az álláskeresés és az elhelyezkedés legsikeresebb és legcélirányosabb módját az egyetem falain belül szervezõdõ karrierközpontok, diákközpontok és állásbörzék jelentik.

Várható állásbörze

  • Április 18-19. Közgáz Karrier Expó ( erre még eljuthatsz)

    Mindenkinek hasznos

    Állásbörzén megjelenni mindkét félnek, a toborzónak és az álláskeresőnek is előnyös. Előbbinek azért, mert sok jelölt közül válogathat úgy, hogy közben megismerheti a jelöltek igényeit és elvárásait, nem is beszélve felkészültségükről. A börze egy-két napja alatt rengeteg önéletrajz cserél gazdát, a cégek gyakran akkor is elérhetési lehetőséget adnak az érdeklődőknek, ha csak egy-két üres állásuk van – így remélik elérni azt, hogy a lehető legjobbat válasszák a jelöltek közül. A diákok számára pedig azért hasznos, mert szinte tét nélkül beszélgethetnek a cégek HR-es képviselőivel. Tapasztalatot szerezhetnek arról, hogy hogyan tudják magukat minél jobban eladni.

    Változó tapasztalatok

    Úgy tűnik, hacsak nem speciális területről és munkakörről van szó, a cégeknek egyre kevésbé fontos, hogy milyen karon is végez a jelölt. A lényeg az, hogy legyen valamilyen felsőfokú végzettsége – a munkakörre és a jövendőbeli feladatokra felkészítést a cégek már megoldják házon belül, saját képzéssel. Ez nem jelenti azt, hogy ne lennének elvárásaik: fontosnak tartják például a jelöltek kommunikációs készségeit és alkalmazkodóképességét, de alapelvárás legalább egy idegen nyelv ismerete (sőt, az angol mellett mind többször elvárt egy másik idegen nyelv középszintű ismerete) és a számítógép használata is.

    Műegyetemi hagyományok

    Az állásbörze részletesebb programja megtalálható a Karrierközpontban (BME. Bp. Bem rakpart. 3. I.52.), ahol február végétől egészen az állásbörze megnyitásáig tartanak úgynevezett felkészítő napokat, amelyeken a cégek HR tanácsadói tartanak szaktanácsadást – többek között az önéletrajzírás titkairól, az önmenedzselésről, a stresszkezelésről, a csapatmunkáról vagy éppen a munkavállalás lehetőségeiről az Európai Unióban.

    A Műegyetem állásbörzéje

    Közép-Európa legtöbb diákját mozgósítja a Budapesti Műszaki és Gazdaság-tudományi Egyetem állásbörzéje, így aztán kijár neki a legnépszerűbb és legeredményesebb cím is. Ezeket általában április elejére és szeptember környékére időzítik a szervezők, a helyszín az egyetem főépülete.

    Ami a számokat illeti: a börzén 140 cég képviseli magát, közel 3 ezer állásajánlattal várva a mintegy 9 ezer főiskolai, illetve egyetemi hallgatót vagy éppen frissdiplomást. Nemcsak magyar cégek érdeklődnek a börzék iránt, idén a szervezők például német nyelvterületről is várnak vendégeket. A budapesti központ a vidék felé is kinyitotta kapuit, az idén például több mint 400 diákot ingyen hoznak busszal a fővárosba. A szervezők ezen a tavaszon is mintegy 9 ezer diák részvételére számítanak.

    Aki már túl van rajta

    Több mint kétszáz cég állásajánlatait ismerhették meg a végzős műszakisok és pályakezdők, sőt még állástalanok is a IASTE Hungary (Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete) három budapesti bizottságának szervezésében lebonyolított márciusi állásbörzéjén. A Budapesti Műszaki Főiskolán harmadszor megrendezett szakmai-tanácsadó-álláskínáló találkozót a Kandó Kálmán, Rejtő Sándor és Bánki Donát Diákbizottságok hozták tető alá. Évről évre gyarapodik a sikeres szerződést kötők száma, ami az egyre nagyobb érdeklődés mellett annak is betudható, hogy egyre nevesebb cégek állítanak fel standokat. Az idén a hazai mobilmultik is megjelentek, és változatlanul képviselték magukat a számítástechnikai óriások. Mára sikerült azt is elérniük a szervezőknek, hogy nincs felső korhatár, tehát állástalanok is és vidékiek is ellátogattak a börzére.

    A legkeresettebbek

    A legfrissebb felmérés szerint a villamos és informatikai karon végzettek számára nem gond az elhelyezkedés, általában az ő kezdőfizetésük a legmagasabbü, 200 ezer forint fölött van. A műegyetemisták több mint a negyede az állásbörzéken és karrierközpontok segítségével jut munkahelyhez.

    A Szegedi Állásbörze ugyan már lefutott, de még mindig számos börze várja szerte az országban az állásra vadászó pályakezdőket. A Műegyetem állásbörzéjén résztvevő cégek elsősorban műszaki területre keresnek munkaerőt, de az egyetem egyéb karain végzett szakemberekre is van kereslet. Az azonban tény, hogy az egyes területeken eltérőek a karrier- és kereseti lehetőségek.

    Hogyan válogassunk?

    Minden évben vannak “favorit” standok – ilyen többek között a Nokiáé, az Ericssoné vagy a Pannon GSM-é. Tanácsadónk szerint azonban nem szabad kizárólag ezekre koncentrálni és náluk leragadni. A bejáratnál érdemes felmarkolni az Állásbörze Kalauzt és abból csemegézni (van mit). Sőt: ajánlatos a fiatalabbaknak is, a harmad-negyedéveseknek is csupán ezért betérniük a börzére, mert már jó előre “beállíthatják” maguknak jövő év kínálatait.

    Közgáz Karrier Expó

    Immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Közgáz állásbörzéjét április 18. és 19. között, de idén szervezi először a Karrier Iroda. A rendezvényen vidéki és budapesti nagyvállalatok egyaránt képviseltetik magukat – várhatóan mintegy 80-100, elsősorban multinacionális cég lesz jelen, illetve magyar közép- és nagyvállalatok. Részvételét jelezte például a KPMG, az Arthur Andersen Consulting, a Procter&Gamble is. A börzére elsősorban a közgazdász-szakon végző hallgatókat várják, de más szakon utolsó éveseknek is hasznos lehet körülnézni a kínálatok között.

    Államigazgatási börze

    A Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem Államigazgatási karán a második állásbörzét rendezték meg idén. Ellentétben más börzékkel itt inkább a közszféra képviselteti magát – köztestületek és önkormányzatok ajánlataival lehet közelebbről megismerkedni. Várakozásaik szerint 25-30 cég mutatkozik be – többek között a Miniszterelnöki Hivatal Személyügyi és Funkcionális osztálya, az APEH és a Magyar Államkincstár is. Várakozások szerint a börzén túlsúlyban lesznek a vidéki képviseletek, mert a budapesti közszolgálati munkaerőpiac meglehetősen telített.

    Jó tanácsok

  • Egy biztos: önéletrajz nélkül nem is érdemes elindulni. Ráadásul nem is egy önéletrajzra van szükség és nem is csak magyarul, jó, ha készül angol és német verzió is (aki más nyelven is beszél, készítse el azon is). Nem elvárás, de a tapasztalat szerint a fényképes életrajz többet nyom a latban.
  • Nem mindegy az sem, hogy a belbecs mellett milyen a külcsín. A Karrierközpont tanácsát követve: növeli a pályázó esélyeit, ha farmer helyett elegánsan lép színre. Az a gyakorlat, hogy a kezében önéletrajzzal megjelenő, határozott érdeklődőt akár azonnal, a helyszínen betessékelik egy rögtönzött interjúra.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top