Életmód

Nõi méltóság – méltó nõiség

A Szociális és Családügyi Minisztérium országos pályázatot hirdet magánszemélyek, civil szervezõdések, munkahelyi közösségek, lakóhelyi közösségek valamint a nyomtatott, az elektronikus és online sajtó illetve a filmkészítõk számára, "Nõi méltóság - méltó nõiség" címmel.

A korszerű nő

A pályázat célja olyan női személyiségek, viselkedésformák, életutak, cselekvések vagy cselekvéssorozatok bemutatása, amelyek elismerést válthatnak ki a társadalom széles rétegeiből, mintát adhatnak a hagyományos és új női szerepek harmonikus egyesítésére, a magától értetődően nőies, ugyanakkor nem gyenge, de nem is agresszív nő boldogulására. A nők még ma is gyakran kerülnek hátrányos, avagy konfliktushelyzetbe elsősorban azért, mert sem nekik maguknak, sem környezetüknek, sem a társadalom egészének nincs világos képe arról, milyen legyen a korszerű nő, hogyan ossza meg erejét, tehetségét, személyiségét a magánszféra és az azon kívül eső területek között.

Korunk kérdése: karrier vagy család?

A pályázat célja az, hogy segítsen jó példával választ adni: család vagy karrier? Anya, feleség, biztonságos háttér a férjnek és a gyerekeknek – vagy kitűnő, elismert munkaerő legyen-e a XXI. századi nő? Hogyan lehet mindkettő? Mi legyen sikerei helyszíne? Az otthona, az irodája, a sportpálya, a színpad, egy kamion vezetőfülkéje, vagy a rossz emlékű “körmös” traktor? A Szociális és Családügyi Minisztériumnak meggyőződése, hogy sok magyar nő megtalálta már a megnyugtató választ, a megnyugtatót, amely segít elkerülni a fenti konfliktusok miatt gyakran kialakuló női neurózist, ami magától értetődően terjed át az egész családra.

Példakereső

A minisztérium azokat a nőket keresi, akik követendő viselkedésükkel mindenki örömére szolgálnak. Két módon keresi a felsővezetés a kor sikeres nőjét:

  • egyrészt felhívja a helyi, regionális és országos írott, elektronikus illetve on line (internetes) sajtó munkatársait, valamint a filmkészítőket: keressék a fentiekben leírt jó példákat, saját eszközeikkel dolgozzák fel, és mutassák be azokat.
  • Másrészt a minisztérium felhív mindenkit – magánszemélyeket, csoportokat, szervezeteket, kollektívákat -, hogyha tudomásuk van olyan hölgyről, akinek személyisége, életútja, annak egy szakasza vagy akár egyetlen epizódja alkalmas lehet arra, hogy a média jó példaként bemutassa, forduljon egy általa választott alkotói csoporthoz: újság-, rádiós, televíziós szerkesztőséghez, internetes fórumhoz vagy filmkészítő stábhoz.

    Ha a pályázó környezetében nem talál számára megfelelő ilyen csoportot, történetét elküldheti a következő címre: PR 1 Stúdió 1091 Budapest Kálvin tér 7. I. em. A legérdekesebbek feldolgozásáról gondoskodunk.

    Beadható alkotások:

    Pályázni a 2000. január 1. és 2001. július 1. között publikált alkotásokkal lehet. A pályamunkák beadásának határideje: 2001. július 16.

    Értékelés

    A zsűri két szempont szerint rangsorolja majd a pályaműveket:

  • a bemutatott személy vagy történet mennyire felel meg a pályázatban fentebb leírt szempontoknak
  • a témát milyen szakmai-művészi színvonalon dolgozták fel.

    Pályázatokat az alábbi címre kérjük:

    Szociális és Családügyi Minisztérium Nőképviseleti Titkárság

    Budapest, 1051 Roosevelt tér 7-8.

    A Szociális és Családügyi Minisztérium a pályaműveket a zsűri döntése alapján a következőképpen díjazza:

    Nyomtatott és online kategória:

    1. díj 150 ezer Ft.

    2. díj 100 ezer Ft.

    3. díj 50 ezer Ft.

    Elektronikus sajtó – rádió, tv – valamint film kategória

    1. díj 300 ezer Ft.

    2. díj 200 ezer Ft.

    3. díj 100 ezer Ft.

    Az eredményhirdetés várható időpontját később közöljük.

    Szociális és Családügyi Minisztérium Nőképviseleti Titkársága

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top