Életmód

Új nõi szerepek

Társadalmunkban még él az általános vélekedés, mely szerint a nõnek elsõdleges szerepe a család fenntartásában van, ahol jó anyaként és feleségként kell helytállnia. A keresõ tevékenység csupán másodlagos lehet az életében. De a "nõnek a tûzhely mellett a helye" kijelentés egyre inkább érvényét veszti.

Nők a munkaerőpiacon

Egy-két évtizeddel ezelőtt a fejlett nyugati országokban a munkaerőpiac 20-30 százalékát tették ki a nők, míg ma ez az arány átlagosan eléri az 50 százalékot. A nők egyre nagyobb hányada vállal munkát. Az EU tagállamai között Svédország vezet, ahol a nők 69 százaléka dönt a munkába állás mellett, míg Spanyolországban ugyanez a mutató csak 33 százalék. Magyarország megfelel az EU átlagainak, hiszen hazánkban a nők 48,6 százaléka végez kereső tevékenységet, és ezzel a munkaerőpiacon 41 százalékban képviseltetik magukat.

Megfigyelhető, hogy a nők aránya jelentősen megnőtt a vezetők körében: 1994-ben már a vezetői székek 36,4 százalékában ültek nők. Ennek legfőbb oka, hogy a nők iskolai végzettsége folyamatosan emelkedik. A közgazdasági egyetemeken tanulók 50 százaléka, a jogi karokra beiratozottak 53 százaléka nő, a közgazdasági főiskolákon átlagosan 68 százalékban, míg az államigazgatási főiskolákon 69 százalékban találhatunk nőket. Ezzel szemben a mezőgazdasági és a műszaki egyetemeken ez az arány lényegesen alacsonyabb. A nagyobb részvétel a felsőoktatásban megerősíti a nők helyzetét a vezetők között.

Nőként nem könnyű

Egy nő helyzetét a családalapítás dilemmáján túl további tényezők is nehezítik a karrierépítésben. Bár a második világháború óta a nők egyenjogúságát és esélyegyenlőségét törvényekben és nemzetközi egyezményekben is szabályozzák, még ma is diszkriminációval szembesülnek a munkaerőpiacon.

Ezenkívül a cégek nem szívesen foglalkoztatnak frissen végzett nőket, akiket a későbbi terhesség esetén pótolniuk kell. Felvételi beszélgetéseken általában nyíltan fel is teszik a kérdést, mikor szeretne gyereket és hányat. Nemcsak a friss diplomás, hanem a kisgyermekes nők is nehezen találnak munkát. A vállalatok nem kedvelik a részmunkaidős foglalkoztatást. Ódzkodnak az olyan munkaerő felvételétől, akinek gyermeke betegsége háttérbe szoríthatja a vállalat céljainak elérését. Vannak cégek, ahol ezt humánus módon megoldják: terhesség alatt, sőt szülés után is dolgozhat a vállalatnak a kolléganő, és gyerekes anyaként folytathatja a munkáját, hiszen a nők képesek erre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top