Életmód

Alakformálás mesterfokon

Mi is az alakformálás? A fitnesstermek többségében szerepel ez az óra, de általában az edzõtõl függ, milyen módszerrel dolgoztatja a fogyni vágyókat. Mindenesetre az alakformálás során a legtöbb nõ céljai között szerepel a felesleges zsírpárnáktól való megszabadulás.

Egy biztos: a profi alakformálás nem csupán az izmok feszesítésével foglalkozik, hanem a test zsírtartalmának csökkentését legalább ugyanennyire, ha nem még jobban szem előtt tartja, hiszen az órára látogató hölgyek többsége nem combvaskosításra vágyik, hanem vékonyabb derékra, laposabb hasra, kisebb fenékre. Találd hát meg azt az órát, ahol tényleg úgy fogsz formálódni, ahogyan szeretnél!

Tévhitek

Először is: felejtsd el, hogy a 100 apró haspréstől eltűnik majd a hasizmodat fedő háj, vagy a sok terpeszguggolástól elvékonyodnak majd a combjaid! Nagy tévedés! A kizárólag ilyen jellegű erősítő, izomdefiniáló, vagyis az adott izomzatot formázó gyakorlatok eredménye nem a zsírpárnák megszűnése, hanem a zsírréteg alatti izomzat feszesítése, formázása, adott esetben az izom méretének növelése. Ennek tudható be az is, amit már annyian tapasztaltunk: egyes alakformáló – sokszor sajnos zsírégető órának titulált – foglalkozások hatására a combunk nemhogy vékonyodott volna, hanem megvastagodott! Sokan tették már föl ezt a kérdést: de miért? Azért, mert a sok-sok guggolásra combizomzatuk megerősödött, idegen szóval élve bizonyos mértékű hipertrófiával válaszolt. Megoldás: másfajta terhelést keresni, hiszen ez nem vált be, már amennyiben a karcsúbb, szálkásabb – zsírpárnáktól mentes – combok megszerzése volt a cél. Ha persze vékonyka combunknak szeretnénk izmosabb megjelenést adni, akkor épp az ilyen jellegű foglalkozások fognak változásokat előidézni!

Zsírpárnák vesszetek!

A test akkor veszít zsírtartalmából, ha olyan jellegű mozgást végez, amihez az energiaszükségletet a szervezet a lerakódott zsírból fedezi. Mi a teendő tehát? Vegyük rá, hogy a zsírpárnákból égessen, ne a vércukorból! A legfontosabb azt belátnunk, hogy a zsír égése a vérkeringésen keresztül megvalósuló folyamat. Élénkíteni kell hozzá a percenkénti szívverések számát, mégpedig tartósan, mert a hatékony zsírégetés a testedzés 20-30-ik perce környékén indul csak be, akkor is csak akkor, ha megfelelő intenzitáson pörög a motor. A lényeg tehát az, hogy az adott alakformáló óra programjába minél több olyan jellegű mozgást iktassanak be, ami igénybe veszi a keringési rendszert! Ne gondoljuk, hogy a dinamikus helybenjárás, vagy oldallépések, esetleg rövidke kocogások beiktatásával semmi különös nem történik kritikus testrészeinkkel! Éppenhogy ilyenkor történik velük az, amit annyira szeretnénk! Nem csak hogy hatékonyabb lesz az óra során a zsírégetés, de edzük a szívünket és keringési rendszerünket is. Ezzel további nyereségekhez jutunk: csökken a stresszszintünk, nő a problémamegoldó képességünk, boldogabbak leszünk, hosszú távon egyre több kalória elégetésére leszünk képesek az edzéseken!

A tökéletes alakformáló órán tehát helyet kapnak az izmokat formázó erősítő gyakorlatok mellett a keringést fokozó, pulzusemelő “betétek” is, hiszen így több célt valósítunk meg egyszerre: izmaink feszesebbé válnak, az őket fedő zsírréteg – a zsíros has, comb, fenék és karok – elvékonyodik. Keresd meg a megfelelő órát a környezetedben található fitnesstermek egyikében, és vedd kezedbe a dolgok irányítását, alakulj úgy, ahogyan Te szeretnél!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top