nlc.hu
Életmód
A ciszták gyógyítása

A ciszták gyógyítása

A mûködési zavart okozó petefészektömlõk legtöbbször nem igényelnek kezelést. Egy-két hónap alatt spontán felszívódnak, vagy elpukkadnak. Ezt a folyamatot gyógyszeres kezelés is elõsegítheti, különösen, ha a menstruáció huzamosabb ideig elmarad, vagy a már korábban is meglévõ ciszta kiújulásáról van szó.

Fogamzásgátló-védelem

A fogamzásgátló tabletták szedése egyébként a legtöbb esetben megelőzi a tömlők kiújulását. Néha előfordul, hogy a tömlő megrepedését nagyobb, hasüregbe történő vérzés kíséri. Ez sokszor vizsgálatkor, vagy nemi élet mechanikus hatására következik be. Ez hirtelen jelentkező, szúrásszerű alhasi fájdalommal, esetleg hányingerrel, csuklással és ájulásérzéssel járhat. Mindenképpen folyamatos megfigyelést, amennyiben a tünetek romlanak, akkor hasi műtétet igényel.

Szövődmények bélmozgástól

Szintén ritkán előforduló szövődmény, hogy a megnagyobbodott petefészek – a bélmozgások hatására -megcsavarodik, és így vérellátása jelentősen romlik. Ez is kifejezett fájdalommal jár, és műtéti megoldást igényel. A több hónapon keresztül meglévő, növekvő vagy kellemetlen tüneteket okozó cisztákat,ha maguktól nem gyógyulnak, megoperálják. A műtét leggyakrabban hastükrözés (laparoscopia) útján történik, és lehetőség szerint csak a tömlőt távolítják el, a petefészek érintetlen, egészséges részeit megkímélik. Olykor “hagyományos” hasműtétre is sor kerülhet. Minden esetben operálni kell azonban, ha a rosszindulatú daganat lehetőségét nem lehet kizárni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top