Életmód

Elõzd meg a meddõséget!

Az endometriózis alattomos betegség. Ha valaki az apró jeleket észleli, jobb, ha azonnal szakemberhez fordul. A tünetek jellemzõek, viszont nehéz felismerni õket a kezdeti idõszakban. Reméljük, a leírás sokaknak segít majd megelõzni a bajt.

Állandó kellemetlenségek

Az endometriózisnak határozottan felismerhető tünetei vannak. Jól teszed, ha odafigyelsz az alábbiakban felsorolt rendellenességekre:

  • Fájdalmas lehet a közösülés, illetve nőgyógyászati vizsgálatkor a méh mögötti csomók tapintása és a méh megemelése. Ezek a csomók néha vizsgálatkor láthatóvá is válnak az orvos számára a hüvely végében, a méhnyak mögött.
  • Jellemző tünet lehet a vérzés. Ez bővebb menstruációs vérzés is lehet, főleg ha az endometriózis a méh falában helyezkedik el.
  • A vérzés lehet azonban távoli szervek falában elhelyezkedő csomóból (esetleg többől) eredő, mely néha ijesztő tünetekhez vezethet: vérvizelés, véres széklet, vérköpés. Ilyenkor a diagnosztikát segíti, ha felismerjük, hogy a tünet csak a menses idejében jelentkezik. Általában az adott szerv fájdalmával jár az ilyen típusú vérzés.

    Időnkénti tünetek

    Vannak olyan, az endometriózisra jellemző tünetek, melyek nem mindig vannak jelen. Ismerkedj meg velük – persze csak tájékozódás okán:

  • Leggyakoribb a menstruáció idejében fellépő, majd fokozatosan enyhülő fájdalom. Ennek oka az, hogy a méh üregén kívül elhelyezkedő méhnyálkahártyán is hasonló átalakulás megy végbe, mint a méhen belüli rétegen, ezért menses idejében vér gyülemlik fel a csomókban, mely vagy nem tud kiürülni, vagy a hashártyára szivárog.
  • Jellemző tünetnek tartja ezért az orvostudomány, ha valakinek korábban nem voltak fájdalmasak a menstruációi, és az utóbbi időben egyre fokozódó fájdalommal járnak. Ebben szerepe van az endometriózis csomók által termelt prosztaglandinoknak is, melyek a fájdalmas menstruációkért egyébként is felelőssé tehetők. (Ilyenkor prosztaglandin-ellenes hatású gyógyszereket kap a beteg.)

    Meddőség okozó lehet

    Végül nem igazán tünet, de megfigyelt tény, hogy a meddőség miatt vizsgált nők csaknem felében találunk kisebb-nagyobb endometriózist. Ezek sokszor nem is okoznak panaszokat, csak kivizsgálás során derül fény jelenlétükre. Érdekes, hogy bár közismert az endometriózis meddőséget okozó tulajdonsága, mégis néha kiterjedt betegség mellett is létrejön terhesség.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top