nlc.hu
Életmód
Hogyan jön létre az endometriózis?

Hogyan jön létre az endometriózis?

Az endometriózis kóreredete máig sem biztosan tisztázott. Több elmélet létezik, melyek mindegyikére vannak bizonyítékok, de egyik sem magyarázza az összes megjelenési formát.

Elméletek a betegségről

  • Legrégebbi magyarázat az ún. imlantációs elmélet, mely szerint ha méhnyálkahártya darabkák jutnak szövetsérülésbe (pl. műtéti, vagy gátmetszés helyére), akkor ott megtapadhatnak és burjánzhatnak.
  • Ehhez hasonló a retrograd (visszafelé történő) menstruáció elmélete. Nevezetesen, hogy a méh üregéből a menstruációs vér a petevezetőkön keresztül kijut a hasüregbe és ott megtapad a méh körüli szerveken. Kiderült azonban, hogy majdnem minden nő időnként retrograd is menstruál, mégsem
  • Egy másik megközelítés szerint a más szervekben elhelyezkedő, a méhnyálkahártyával közös eredetű sejtek alakulnak át méhnyálkahártya sejtekké (metaplasia). Majd rögökként a vérrel eljuthatnak a méhtől távoli szervekbe (embolia).

    Az bizonyosnak látszik, hogy a szervezet immunállapota döntő az endometriózis létrejöttében és fennmaradásában. Betegség esetén a sejtes immunválasz (a falósejtek működése) megváltozik, és a fehérvérsejtek nem távolítják el a nem megfelelő helyen megjelenő méhnyálkahártya sejteket, mint ahogyan azt normálisan tennék.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top