Életmód

Mire jó az elõzékenység?

Az illedelmes viselkedés sokak számára talán teher, de kis figyelmet szentelve neki, számtalan fölösleges problémát küszöbölhetünk ki. Az elõzékenység ezen kívül még megoldásként is szerepelhet, ha már egyszer kész a baj.

Az idősebb generáció mindig rosszallással nézi az úgynevezett “mai fiatalságot”, mert szerintük már nem olyan jólneveltek, mint ők voltak hajdanán. Ez így volt, amióta a világ világ. Valójában az egész nem több, mint természetes átalakulás. Más dolgok kerülnek előtérbe, megint mások pedig már csak másodlagos fontossággal bírnak. Vannak viszont olyan időtálló dolgok, amiket mindenkinek ugyanúgy kell elsajátítania, mivel ezek a körülöttünk élő emberek személyével vannak kapcsolatban. Így hát nem is kérdés, hogy miként kell elérni, hogy környezetükkel harmonikus kapcsolatunk legyen. Első a tisztelet és a megbecsülés, ezen kívül a többi már csak részletkérdés. Mégis, néha az ilyen kis apró részletek segíthetnek, hogy – ahogy mondani szokták – minden “klappoljon”.

Mégis hogyan…?

Ha gond támad, először gondold végig, hogy más hozzáállás szükséges akkor, ha egy természetes eredetű, mélyről fakadó, és mondjuk régre visszanyúló ellentétre keresel megoldást, vagy amikor egyébként békés emberek akasztják össze a bajszukat. Az első eset talán még a legtapasztaltabb embereknek is kemény dió. Akik ilyen helyzetbe kerülnek, általában konok emberek, gyakran még akkor sem engednek, ha már maguk is biztosak abban, hogy félreértésről van szó. Akik nem adják be a derekukat, és nem térnek jobb belátásra, valószínűleg nem is érzik magukat kellemetlenül, inkább büszkék arra, hogy kitartanak. Ha összefutsz az önfejűségnek egy ilyen példányával, és nem akarod kikerülni, a legjobb, ha érzékelhetően túlzott illedelmességet fejezel ki, így egyúttal azt az enyhe rosszallást is sugárzod, ami talán kibillenti egyensúlyából.

A taktika – lekopogom – bevált, érdemes kipróbálni. Az utóbbi helyzet, miszerint nyugodt, és megfontolt, nehezen felbosszantható emberek kapnak össze valamin, szintén nem egyszerű. Ilyenkor nagyobb az esélye annak, hogy a feszült viszony hátterében nem csupán félreértés, hanem valós ellentét húzódik. Ilyenkor az illedelmes viselkedés egymagában nem biztos, hogy mindent megold, de fontos tudnod, hogy mindenképpen előnyt jelent a dolgok tisztázásakor. Az intelligens embereknek a helyes viselkedéssel általában nincs is sok problémájuk, ezért térhet vissza minden hamarabb a régi kerékvágásba.

Mikor ne oldjuk meg a csomót?

A legtöbb ember esetében a kedvesség, a mindenre kiterjedő figyelmesség csak olaj a tűzre, ha az indulatok után túl korán váltasz, és bosszúsága még nem csillapodott. Emiatt, ha egy kemény vita után az egyik fél rögtön a kiegyensúlyozottnak tűnik, csak azt éri el, hogy a másik gyanakodni kezd. A legfontosabb az, hogy minden természetesnek hasson.

Életbölcsességek

Valószínűleg mindenki botlott már olyan munkatársba, aki – bár a mindenes titkárnő szerepét testesítette meg -, mégis hamar a társaság közkedvelt egyéniségévé vált közvetlenségével, örökké mosolyt tükröző szemeivel, még akkor is, ha neki kellett a legtöbbet futkosnia, és a nehézkes ügyfelekkel telefonálnia. A titka pedig ennyi: “Az egész olyan, mint az első fejes az uszodában: csak egy nagy levegő kell hozzá, némi elhatározás, a többi már jön magától…”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top