Életmód

Kirúgod magad, vagy én tegyem meg?

Sok helyen nem figyelnek arra, kinek milyen a viszonya a másikkal, és hogy jön ki egymással fõnök és beosztott. Adott esetben egy eszes munkavállaló nem várja meg, hogy felbontsák szerzõdését, inkább már elõbb elhagyja a terepet...

A jövőd nem tőled függ?

Amint új munkahelyre kerülünk, vagy a régi helyére új főnök kerül, lépnünk kell. Ha nem is azonnal, és nem is a tettek mezejére, érdemes végiggondolni néhány dolgot. Milyen főnöktípusok léteznek? A válasz, miszerint “sokféle”, most nem elegendő, ezzel szemben legalább azt szelektálnunk kell, hogy mennyire objektív az új vezető. Természetesen senki sem szeret olyanokkal együtt dolgozni, akik nem szimpatikusak számára, de egyesek vannak olyan elhivatottak, hogy képesek csak az eredményeinkre figyelni.

A másik véglet az, amikor már szinte nem is számít, mit teszünk, a feljebbvaló szeméből kiolvasható: Kirúgod magad, vagy én tegyem meg? Ez utóbbi – fajtájának szégyene – nem sok esélyt ad, kivéve, ha valamilyen módon képesek vagyunk megbarátkozni vele. A jövőd tehát mégiscsak tőled függ, viszont a megoldás kulcsa a tudás mellett a jó helyzetfelismerés!



Sohasem tudhatod…

Akár egy versike kezdősora! Sohasem tudhatod,… hogy hová sodor az élet, tehát ne égess fel minden hidat magad mögött. Ha úgy alakul, hogy távoznod kell, vedd számításba azt is, hogy mindenki saját ismeretségi körében keresgél. Így ha a régi munkahelyeden új főnököt keresnek, vagy az új vezetés visszacsábítaná a régi kollégákat, szerető ex-munkatársaid talán rádcsörögnek egy helyes kis ajánlattal.  Jó tudni, hogy a botrányba fulladó kirúgások jelentős részére azért kerül sor, mert a kedves beosztott saját munkahelyi információit felhasználja például egy magáncég alapításánál. Természetesen a cégek ilyen jellegű információi üzleti titoknak minősülnek, amit nemcsak jogsértő, de erkölcstelen is felhasználni. Ha párhuzamos munkát, másodállást vállalsz, köteles vagy jelenteni, mert ha kiderül, akkor akár pusztán ezért a kis titokért is az utcára tehetnek.



Alfa és omega

Sajnos késői a tanács, amikor a kirúgás már szinte kézzelfogható közelségben van. A legtöbb tanácsadó arra figyelmeztet, hogy előre kell gondolkodni, hiszen a munkaszerződés nem játék. Emellett pedig vannak törvények is, amik szabályozzák többek között az azonnali felmondást is. Persze, ki akarja megvárni, hogy kirúgják?

Elsősorban azoknak sarkalatos kérdés a kirúgás, elbocsátás, akik vezető-, vagy kulcspozíciót töltenek be egy társaságnál. Mivel a jog különbséget tesz határozott és határozatlan időre létrejött munkaviszony között, ezen a területen is jogi útvesztők sokasága “várja az érdeklődőket”. Az ilyen kényes helyzetekben feltétlenül érdemes felkeresni egy tanácsadó céget, ahol a szakemberek – akárcsak az orvosok vagy a jogászok – rövid helyzetelemzés után biztosan szolgálnak néhány megoldási javaslattal. Ez a lehetőség manapság már teljesen megszokott és biztos módszer arra, hogy ott dolgozz, ahol éppen megfelelő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top