Életmód

Asztma és sport

Sport és asztma nem zárja ki egymást. Sõt, a fokozatosan emelkedõ terheléssel végzett tréningszerû testedzés bizonyítottan rehabilitációs hatású.

Javítja a mellkas rugalmasságát, segíti az esetleges nyák felköhögését, fokozza az izomzat teljesítőképességét, a testi fejlődést.

Mindezeken keresztül javul az állóképesség, a közérzet, a beteg lelkiállapota és stresszfeldolgozó képessége is.

A rendszeresen sportoló asztmásoknak ritkábban vannak rohamaik, kevesebb gyógyszert szednek, és kevesebbet mulasztanak az iskolában és a munkahelyen. A lényeg a megfelelő sport kiválasztásában van, amely nem okoz számukra kudarcot a magas allergénszám vagy egyéb asztmát kiváltó anyag miatt.

Az intenzívebb, hosszabb kitartást igénylő sportok – mint a hosszútávfutás, kosárlabda vagy a futball – nagyobb valószínűséggel lehetnek az asztmás tünetek előidézői, noha az asztmával küzdő olimpikonok igazolták, hogy ezeket a sportokat is lehet űzni. A problémamentes kikapcsolódás érdekében ellenőriztesd orvosoddal, hogy az adott sport megfelelő-e.

Ha a mozgásra érzékeny asztmában szenvedsz, sportolás előtt melegíts be alaposan, majd lazíts! Sportolás előtt és után tölts ezzel 10-15 percet, mivel így megelőzheted vagy csökkentheted az asztmás tüneteket. Nem tanácsos sportolni hideg, száraz levegőjű légtérben. Ha mégis a szabadban sportolsz, vegyél sálat vagy köss kendőt a szád elé, ami felmelegíti a tüdődbe kerülő levegőt!

Hangsúlyozzuk a pihenés fontosságát azokon a napokon, amikor a tünetek kellemetlenebbé válnak! Azonnal hagyd abba a sportolást és pihenj, ha úgy érzed, levegő után kell kapkodnod!

Az uszodai kezelés az asztmatünetek egyik leghatékonyabb megelőzési módszere. Városunkban szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen asztmások számára a legkedvezőbbnek tartott vízi sportok művelésére is adottak a lehetőségek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top