Életmód

Balett

A francia Ballet de cour az itáliai reneszánsz udvar látványosságaiból alakult ki XVI. Lajos uralkodása alatt. A balett a XVIII. században vált hivatalos színházi mûfajjá, technikája a XIX. század elején szilárdult meg.




A balett színpadi táncműfaj, zenekísérettel, színpadi díszlettel, jelmezben előadott, egységes cselekmény köré rendezett táncdarab. Nagy körvonalakban a balett három történeti periódusra osztható: a XVIII. századi romantikus balettekre (például A szilfid, Giselle), az orosz klasszikusokra (például Hattyúk tava, Csipkerózsika); illetve a neoklasszikus művekre, (mint például Balanchine Apollója); a harmadik kategóriát pedig a modern balettek alkotják, mint például Ashton Monotones vagy MacMillian Gloria című darabja. A mai művek már modern és dzsesszelemeket is vegyítenek.





A szakkönyvek leírásából megtudhatjuk, hogy a balett-technika alapja a csípőből kiinduló fordulat; az öt lábpozíció mellett a kartartásoknak (port de bras) is kodifikált rendszere van. A korlát mellett végzett gyakorlatok után különböző mozdulatsorok (enchainements) következnek. A balettet egészen fiatal korban kell elkezdeni, az intenzív tréning és a balettiskola mellett, nagyfokú kitartást és hajlékonyságot igényel.

Híres balettegyüttesek 






Ballets Russes

Gyagilev által szervezett balett-társulat, 1909-29 között működött Európában. Neves festőkkel (például Picasso), zeneszerzőkkel (Rimszkij-Korszakov, Sztravinszkij), valamint koreográfusokkal (Massine, Balanchine) működött együtt.


Bolsoj Balett
Repertoárja elsősorban orosz klasszikusokból állt. A társulatot 1776-ban alapították, és az 1980-as években rendkívül híres volt Nyugat-Európában is.


Győri Balett 




A Győri Balett komoly nemzetközi sikerekkel büszkélkedhet. Minden évadban kétszer fellép Győrben, emellett ősbemutatókat tartott már több alkalommal is Budapesten, Bécsben, Athénban, Párizsban, de felléptek már a Milánói Scalaban, a Bayreuth-i ünnepi játékokon, és a Szöuli Olimpián is. 1983-ban a Baltimor-i Világ Színházi Fesztiválon a bemutatott 27 produkció közül a Győri Balett nyerte el a kritikusok díját. 


Rambert Táncegyüttes
Az 1920-as évektől ismert társulat új koreográfiát dolgozott ki. Az 1940-es és az 50-es években a klasszikus balett egyik leghíresebb társulatának számított. 1966-tól a legmodernebb irányzatokat képviselő együttessé vált. 






Royal Balett

Nagy-Britannia nemzeti balett-társulata, amely Ninette de Valois ösztönzésére jött létre. 1936 óta viselik a Royal Balett nevet. Alapítójuk nemcsak társulatot hozott létre, hanem kifejlesztett egy balettstílust, melynek alapja az orosz iskola. Híres táncosai közé tartoznak Margot Fonteyn, Alicia Markova és Anthony Dowell.






Skót Balett

A társulatot 1957-ben alapította Elizabeth West és Peter Darell. 1969-ben a táncosok nagy része Skóciába ment, hogy megalakítsa a Scottish Theatre Ballet-et, és néhányan Manchesterben alakították meg a Northern Balletet. Darell számos új darabot alkotott, például Hoffmann meséit(1972).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top