maghéj nélküli tök |
• maghéj nélküli tök
• olajlen
• ligetszépe
olajlen |
Ez a tény azonban senkit ne riasszon vissza a használatuktól, hiszen az avasodott mag, szagáról, ízéről könnyen felismerhető. Az avasodás kapcsán talán többekben felmerült, hogy azok az olajok, illetve olajos magvak (dió, mák, napraforgó), amik avasodásra hajlamosak, vajon mind tartalmaznak-e ilyen gyógyhatással rendelkező zsírsavakat.
Nos, a válasz igen, csak éppen nem akkora mennyiségben, illetve nem a gyógyítás szempontjából legértékesebb telítetlen zsírsavakat tartalmazzák, mint ezek az itt említett olajos magvak. Azonban az avasodás során végbemenő kedvezőtlen folyamatok itt sem maradnak el, így avas termék, legyen az vaj, dió vagy akár tökmag, fogyasztásától tartózkodjunk. Az avasodás megelőzése érdekében tároljuk őket jól zárható, színültig töltött edényekben, hűvös helyen.
Fogyasszuk ezeket a gyógynövényeknek akár az olaját, akár a magját salátában, kefirben, péksüteményen vagy csak szemezgessük vacsora után jó baráti körben!