Életmód

Körültekintõen

Bár a gyógynövények hatóerejében sokan hisznek, a magyar egészségügyi rendszer nincs felkészülve a gyógynövények gyógyászati, klinikai, kórházi alkalmazására.




Noha akad olyan orvosság, amely nem szintetikus úton készül, hanem gyógynövényeket tartalmaz, a hazai egészségügyi rendszer felépítése a gyógyfüvek, -teák, -gyökerek, stb. felhasználását nem teszi lehetővé. Az orvosok közül sokan hisznek egyes füvek gyógyító erejében, de a hagyományos orvosi képzés nem ad módot a gyógynövényekkel kapcsolatos ismeretek elsajátítására. Dr. H. J. főorvos véleménye a gyógynövényekről és alkalmazásukról az – és ez feltehetően egybevág sok kollégájának véleményével -, hogy kellő ismeret híján el nem ítéli őket, de a terápia során nem dolgozik velük.





A gyógynövényekkel való orvoslás nehezen egyeztethető össze a laboratóriumi, képi vizsgálati módszerekkel és a hozzájuk kapcsolódó gyógyszeres kezeléssel. Az orvosok többsége biztos a gyógynövények gyógyító erejében, és a betegek részéről is folyamatos igény tapasztalható a természetes gyógymódok iránt, de a mai gyógyászat a szintetikus orvosságokra épül. Ha a kettőt keverik, az orvos nem vállalhat felelősséget.





Minden hónapban fordul elő herbáriában vásárolt gyógytermékek okozta haláleset. Előfordult, hogy idős asszony gyomorpanaszait enyhítette gyógyteával, de a készítmény szívbetegségére volt olyan rossz hatással, hogy az asszony a termék okozta mellékhatás, a szívritmuszavar áldozata lett. A szakember felügyelete nélkül alkalmazott egyéni gyógynövényes gyógykezelés tehát óriási veszélyeket rejt magában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top