Életmód

Luxushajó, babysitter

A fiatalok általában nyelvtanulási, pénzkereseti célból, vagy csupán kalandvágyból mennek külföldre dolgozni. Nagy divat ma a luxushajó, melyrõl olyan hírek járják, hogy biztos egzisztenciát teremt magának az, aki egy-két évig ott dolgozik. Sokan mennek babysitternek, mellyel kevésbé lehet pénzt keresni, sokkal inkább nyelvet tanulni.




Törvényes, az adott ország hatósági által engedélyezett munkavégzésre az esetek többségében csak a fogadó ország arra illetékes szerve által kibocsátott munkavállalási engedély birtokában kerülhet sor. Az ilyen célú kiutazásnál minden esetben be kell szerezni a célország vízumát vagy tartózkodási engedélyét. A vízummentességi egyezmények nem terjednek ki a munkavállalásra vagy más jövedelemszerző tevékenység folytatására.

Ma hazánkban már rengeteg cég segíti azon fiatalokat, akik külföldön szeretnének dolgozni. A Külügyminisztérium azt javasolja, hogy a munkavállaló a szükséges engedélyek beszerzése, bejelentések megtétele ügyében egyedül vagy a munkaadóval együtt járjon el, s az útlevelet munkaadója részére ne adja ki kezéből. Célszerű, hogy minden eshetőségre felkészülve fénymásolatot vigyen magával az úti és egyéb okmányokról.





Au pair, azaz aki a gyerekre vigyáz


Idegen nyelvek tanulásának egyik, a fiatalok által kedvelt formája a gyermekfelügyelet vállalása külföldön (au pair/baby sitter). Általában ez a fajta munkavégzés is munkavállalási engedélyhez kötött, még akkor is, ha a fogadó család csak szállást és ellátást ad. A Külügyminisztérium javasolja, hogy amennyiben a munkavégzésre nem ismerős/baráti családnál kerül sor, úgy ilyen munkát csak a külföldre történő munkaközvetítésre feljogosított irodákon keresztül vállaljon. (Egyes országok csak a saját, kijelölt munkaközvetítő irodáik által létrehozott kapcsolatok esetén adják meg az engedélyt a munkavégzésre!) A legtöbb országban az au pair tevékenységhez vízum, valamint – a célországba való érkezést követően – hatósági nyilvántartásba vétel szükségeltetik.





A vízumot vagy az adott ország magyarországi külképviseletén meghívóleveled, a vízumigénylési nyomtatvány, esetleg az au pair szerződésed benyújtásával vagy a választott országba való beutazáskor szintén a meghívólevél felmutatásával igényelheted. Sokfelé hallani mostanában, hogy az óperkedés valamiféle szakképzettséghez kötött tevékenység, holott a nagykorúságon kívül csupán némi idegen nyelvtudás, egy kis gyerekek között szerzett tapasztalat, egy adag önállóságérzet, no meg némi alkalmazkodókésszég szükségelteteik.
Ha ezek e tulajdonságok némiképen összecsengenek, semmi különösebb gond nem érheti a vállalkozó kedvű fiatalt.

Néhány jótanács: Az előre megállapodott feladatokon túl ne vállalj (csak ritkán és indokolt esetben) plusz munkát. Ha több munkát kérnek, kérj fizetésemelést! Soha ne bántsd a rád bízott gyereket, még akkor sem, ha hisztériás! Mondd meg, ha valamihez nem értesz! Próbáld megőrizni a családdal szemben a jó kedvedet! Tarts kapcsolatot hasonló munkát végző lányokkal, hogy ne érezd egyedül magad! Legyen tartalék pénzed, hogy ne legyél kiszolgáltatott!






Munka luxushajón


A hajós munkavállalás nem való mindenkinek! Azoknak ajánlják, akik a jövőjük megalapozásáért képesek és készek a megszokottnál jóval nagyobb fizikai és mentális megterhelésre úgy, hogy munkájukat örömmel és mosolyogva végzik. A három legfontosabb tulajdonság, mellyel az ideális hajós (kiszolgáló személyzet) rendelkezik: megfelelő egyéniség, nyelvtudás és szakmai jártasság. Amennyiben az első kettővel rendelkezik valaki, a jártasságot hazai szállodákban megszerezheti, ezt a hazai cégek biztosítják.





Minden hajóstársaság baleset- és betegbiztosítást köt ingyenesen a munkavállalóra. Minden hajón jól felszerelt orvosi rendelő van, melyet szintén ingyenesen vehetsz igénybe. Az étkezés bőséges, szintén ingyenes. Ma már az az általános, hogy kétszemélyes kabinokban laknak a dolgozók, melyek nagyrészt légkondicionáltak.
Mézesmadzag – avagy mennyit lehet keresni?


Éttermi kisegítő (snack steward): 600 USD
Segédfelszolgáló: 1100-2600 USD
Felszolgáló: 2000-3500 USD
Barboy: 700 USD
Barserver: 1100-1600 USD
Borfelszolgáló: 1800-2800 USD

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top