nlc.hu
Életmód
Kicsoda az influenza?

Kicsoda az influenza?

Mindnyájan tudjuk körülbelül, hogy mi az influenza, de mindnyájan csak körülbelül. Pedig a betegség alaposabb ismerete a hatékonyabb megelõzés és a mielõbbi gyógyulás kulcsa.




Az influenza fertőző betegség. Okozója az influenzavírus (Orthomyxovírus influensae), melyet 1933-ban izoláltak először. A vírusok cseppfertőzéssel, nyálcseppecskék, vagy kicsiny aeroszolok segítségével terjednek. A fertőző forrás a beteg, vagy a lappangási idő alatt a vírushordozó ember.

Az orron, vagy szájon át belélegzett vírusok lerakódnak a légutak nyálkahártyájában, behatolnak a sejtekbe, és szaporodni kezdenek. Ez a folyamat a sejtek pusztulását eredményezi. A lappangási idő egy-három nap, ezalatt a megfertőzött ember még tünetmentes, de már terjeszti a betegséget. Az északi féltekén a nagy járványok ősszel és télen szedik áldozataikat, így sok millió ember is megfertőződhet, de igazán nagy járványok.


A betegség típusai 





A vírusokat felületi antigénjük alapján A, B vagy C csoportba, illetve ezeken belül számos alcsoportba sorolják. Az A-vírusok a leggyakoribb járványokozók, országos, sőt világjárványokat okoznak. Felületi antigén tulajdonságaikat (melyek alapján az emberi szervezet védekező mechanizmusai felismerik a kórokozókat) gyakran változtatják. Az emberen kívül néhány állatfajt (pl. sertést, lovat, madarakat) is megfertőznek. A B-vírusok antigénszerkezete stabilabb, és csak az embert fertőzik meg. Főleg helyi járványokat okoznak. A C-vírusok ritkán okoznak járványokat, akkor is elsősorban gyermekközösségekben terjednek.






Tünetek

Jellemző a tünetek hirtelen kialakulása, és gyors rosszabbodása. A leggyakoribb tünetek: elesettség, magas (39-41 şC) láz, erős torokfájás, fejfájás, ízületi- és végtagfájdalom, száraz köhögés. Az influenzás súlyos beteg benyomását kelti, az összkép jellegzetes, világosan elkülöníthető a jóval enyhébb panaszokkal járó közönséges megfázástól vagy náthától. A betegség általában 5-10 nap alatt lezajlik, gyengeség és fáradékonyság, esetleg mérsékelt száraz köhögés tovább is fennmaradhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top