nlc.hu
Életmód
Konyhakertek kincsei

Konyhakertek kincsei

A gyógynövényeknek a betegség megelõzésében és a tünetek enyhítésében jut nagy szerep. Segítségükkel a szervezet ellenálló-képességét fokozhatjuk.




Immunrendszerünket serkenthetjük vitaminok bevitelével, melyek természetes állapotukban növényekben is találhatóak. A C-vitamin forrásaként a csipkebogyót, a belőle készült teát ajánlom, mert ez télen is hozzáférhető. A csipkebogyótea készítése eltér a hagyományosétól. A bogyókat áztassuk hideg vízben akár egy teljes napon át, és, mivel a C-vitamin magas hőmérsékleten elbomlik, ne forrázzuk, és langyosan vagy hidegen fogyasszuk.





Az immunrendszer aktiválásában különös helyet foglal el a kúpvirág vagy más néven kasvirág, ami a kertészkedőknek ismerős lehet a kiskertekből. A kasvirág gyógyászati felhasználása egészen új, noha igen hatékonynak mutatkozik e területen. Hatását úgy fejti ki, hogy a fehérvérsejtek működését serkenti, amelyek alapvető szerepet játszanak a bejutott korokozók inaktiválásában.





A kasvirághoz vagy a gyógyászatban ismerősebb nevén Echinacea-hoz a legegyszerűbben készítmények, kivonatok formájában juthatunk hozzá. Ha levertnek, elesettnek érezzük magunkat, vagy a környezetünkben sok megbetegedést észlelünk, érdemes Echinacea-kúrát tartanunk a betegség megelőzése érdekében.





Szintén javallhatóak még az izzasztó teakeverékek, melyek elősegítik a káros anyagcseretermékek ürülését. E teakeverékek legfontosabb alapanyaga a bodza és a hárs. Az izzasztó hatású gyógynövények tünetek enyhítése során is fontos szerepet kaphatnak, de e mellett más, különösen baktériumos felülfertőzés esetén, gyulladáscsökkentő, köptető és köhögéscsillapító gyógynövényeket (kamilla, izsóp, mályva, szurokfű, zsálya, útifű, kakukkfű, ökörfarkkóró stb.) és azokból készült teakeverékeket is felhasználhatunk. Mindenekelőtt azonban arra ügyeljünk, hogy ne kapjuk el a betegséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top