Életmód

Premenstruális szindróma

Sokan mennek nõgyógyászhoz olyan panaszokkal, melyek szervi okai nem egyértelmûen tisztázottak. Ezek egy része fájdalomként nyilvánul meg, másrésze szexuális, vagy menstruációs zavarként. Az elõbbiek közé soroljuk a premenstruális feszültséget.




A premenstruális (menzesz előtti) feszültség (PMS) nem ritka betegség, és a nők 1-2 %-ánál olyan súlyos, hogy munkájukban, mindennapi tevékenységükben akadályozza őket. A tünetek a ciklus második felében, a várt menzesz előtt 7-10 nappal jelentkeznek. Egyénenként változó, hogy mely tünetek dominálnak, leggyakrabban a fokozott ingerlékenység, lelki instabilitás, depresszió, fájdalmas mellfeszülés, vízvisszatartás (vizenyők), testsúlynövekedés, esetleg hőhullámok tapasztalhatók.






A vizsgálatra jelentkező nők többsége tüneteit testi betegségként éli meg, és a tünetek egy része valóban okoz is testi elváltozásokat (vizenyők, mellfeszülés). Gyakoribbak azonban a lelki problémák. I

smeretes, hogy a nők öngyilkossági kísérletei leggyakrabban ebben a menzesz előtti, labilis lelkiállapotú időszakban történnek.





A tünetek kiváltó oka lényegében nem tisztázott, hormonális és pszichés tényezők is közrejátszhatnak. Valószínűnek látszik, hogy a petefészkek által termelt hormonok a központi idegrendszer ingerületátvivő rendszerére is hatással vannak, és így indirekt módon az agyban termelődő morfinszerű vegyületek termelődését csökkenthetik.





Pszichológusok is több okot valószínűsítenek a panaszok hátterében. Ilyenek pl.: a női szerep tudat alatti tagadása, konfliktus a partnerrel, szorongások, depresszív hangulat, terhességmegszakítás utáni bűntudat, meddőségtől, menstruációs fájdalmaktól való félelem, szexuális késztetés cikluson belüli ingadozása, illetve hárítása, családban másnál is előfordult premenstruációs tünetegyüttes.

A kiváltó okokhoz hasonlóan a kezelés is sokoldalú lehet. Elsősorban természetesen gondos nőgyógyászati vizsgálattal ki kell zárni bármilyen szervi ok lehetőségét.

Amennyiben ilyet nem találunk, akkor következhetnek az egyéb irányú kezelések. Ha sikerül felderíteni, és a beteg számára is világossá tenni az érzelmi konfliktus és a tünetek közötti kapcsolatot, akkor sok esetben már ez is elég a javuláshoz.





Néha pszichoterápia vezet eredményre. Ha ez sikertelen, megpróbálkozhatunk enyhe nyugtatókkal, vagy kedélyjavítókkal az esettől függően. Léteznek gyógynövény-, illetve homeopátiás készítmények. Néha a ciklus második felében alkalmazott sárgatesthormon-származék adagolása vezet eredményre. A kellemetlen mellfeszülést és a vizenyőket is lehet gyógyszeresen csökkenteni. Végül, mivel tapasztalati tény, hogy ovuláció gátlása esetén ritkábban fordul elő premenstruális feszültség, fogamzásgátló tablettát is alkalmazhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top