Életmód

Nõk a munkaerõpiacon

Allan és Barbara Pease, a Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nõk címû könyv szerzõi szerint a férfiak vadásztak az õskorban, a nõk gyûjtögettek. Ez pedig máig hatóan befolyásolhatja, ki milyen szakmát választ.




A férfiak megvédték a családot, a nők gyermeket neveltek. Így aztán testük és agyuk merőben másképp fejlődött. Lássunk erre egy példát! Több ezer éve tudjuk, hogy a nők sokkal jobb csevegők a férfiaknál. A kislányok hamarabb kezdenek beszélni, és hároméves korukra kétszer annyi szót ismernek, mint a hároméves kisfiúk. Ezért ha egy nő sikereket akar elérni, jó, ha olyan pályát választ, ahol kamatoztathatja ezeket a képességeket. A másik alapvető különbség a két nem között a csapat, és egyéni munka terén található: a férfiak versengenek, a nők a csapatmunkában jeleskednek.





És hogy milyen a munkaerőpiac megosztottsága? Nagy Beáta szociológus szerint a munkaerőpiac még napjainkban is férfias és nőies foglalkozásokra tagolódik. Ráadásul a férfias foglalkozások mindig jobban értékeltek, magasabb a presztízsük és jobb anyagi és előrejutási lehetőségekkel bírnak. A nőies foglalkozásokra mindezek ellenkezője érvényes. Gondolj csak bele, mekkora presztízse van a tanítónői munkának, és mennyire nem lehet megélni belőle.





Aztán ott van a család. Míg a férfiak életében a munkavállalás játszik központi szerepet, addig a nőknél a családi életnek rendelődik alá a munka. (Ha ne adj isten nem így lenne, az normaszegésnek számít.) Egy angol vizsgálat eredményei szerint a nők inkább visszafogják a karrierüket, és nem vállalnak előrelépést, csak hogy a családi egyensúly fennmaradjon.
Mert még mindig igaz, hogy nem sok férfi képes elviselni, hogy felesége magasabb beosztásban legyen nála, és még többet is keressen.





Azt, hogy egy nő milyen pályán lehet sikeres, már a pályaválasztás meghatározza. A lányok tipikusan a gondoskodással, tanítással, oktatással kapcsolatos területeket választják, a fiúk pedig a kreatívabb, természettudományos területek felé orientálódnak. Ez a különbség a különböző szakmák szakirányainál is megfigyelhető. Hiába tanul egyre több nő orvosnak, nem a legmagasabb presztízsű sebészi vagy nőgyógyászati pályát választják. Ez a különbség a foglalkozási létrán felfelé haladva is megmarad. Minél feljebb haladunk, annál kevesebb nővel találkozunk. Azt a keveset is ott, ahol többségben női beosztottak vannak. Nők tehát leginkább nőket vezetnek, nehezen képzelhető el a férfi beosztott, női vezető felállás.

Végezetül érdemes megjegyezni, hogy a fenti sorok általánosságban igazak, mert ahogy minden ember más, úgy a nők között is vannak különbségek, amit figyelembe kell venni. Vannak határozottabb, keményebb nők, és nőiesebb férfiak is. Előfordulhat, hogy egy igazán kemény, férfias nő férfi beosztottakat vezetve érjen el sikereket egy kimondottan férfias pályán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top