nlc.hu
Életmód
Ha túl sok a villa…

Ha túl sok a villa…

A vendég az, aki miatt a protokoll, az etikett szabályai kialakultak, és a házigazdának tisztában kell ezekkel lennie, mert "Meghívni valakit annyi, mint felelõséget vállalni a jólétért mindaddig, amíg a fedelünk alatt marad." (1935. Ínyencmester)

Lényeges szempont, hogy megfelelő nagyságú helyet biztosítsunk az étkezőknek. Egy főre ajánlott 60 cm széles, 40 cm mély étkezőfelületet biztosítani úgy, hogy mindezeken felül az asztal közepén 20 cm széles sáv maradjon a tálaknak.






Fontos a terítő megválasztása, úgy anyagát, mint színét illetően. Ajánlatos a visszafogott színű fehér, vagy pasztell árnyalatok használata, mert eleganciát kölcsönöz, a terítékünkkel könnyen harmonizál, kiemeli az ételek sokszínűségét, valamint tisztítása is egyszerűbb, mint egy sötétebb színűnek. Leglényegesebb szempont viszont, hogy mindig tiszta és vasalt legyen a terítő. A terítéktől, az étkezés jellegétől, ünnepélyességétől függően válasszuk meg az abrosz alapanyagát.





Alapszabály, hogy úgy helyezzük el az asztalon, hogy minden irányban egyenlő szélességben takarja az asztal oldalait. Az a jó, ha az ülőfelületig ér, és nem nyúlik az asztalnál ülők térdére. Állófogadás esetén ünnepélyesebb az asztal, ha a terítő berakott és földig ér.

A szalvétáknak színükben összhangban kell lenniük a terítővel, akár többrétegű papírszalvétát használunk, akár damasztot. A hajtogatás alapelve, hogy minél kevesebbet érintkezzék a hajtogató kezével, és egyetlen mozdulattal ki lehessen nyitni. (A szalvéta nem origami, valamint a túlhajtogatott nem is higiénikus.)






Terítéken a tányérok, poharak, evőeszközök meghatározott sorrendjét értjük. Mennyiségét a vendégek száma és a menüsor határozza meg. Az evőeszközök helyes elrendezését a rajzos ábrasorozat mutatja.
Minden egyes fogáshoz új evőeszközt kell használnunk, és ezeket a szélétől befelé haladva a használat sorrendjében helyezzük el úgy, hogy három evőeszköznél több egy oldalon ne legyen. A poharak az italok sorrendjében kerüljenek a tányér jobb oldalára.





A fűszertartó fontos tartozéka az asztalnak. A fogvájóról megoszlanak a szakirodalmi vélemények. Egy azonban biztos, hogy az elegáns terítés tiltja.

A terítés ünnepélyességét fokozhatjuk virág- és gyertyadíszítéssel. Valamennyi, az asztalon elhelyezett tárgynak anyagában és színében harmonizálni kell, hogy igaz legyen az osztrák Johann Nepomuk Nestroy színműírónak e mondata: “A terített asztal a legszebb tárgy.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top