nlc.hu
Életmód
Megelõzés

Megelõzés

Az évszakváltás megviseli a szervezetünket. Az õszi nátha után télen támad az influenza, gyakran járványos méreteket öltve. Mindkettõt vírus okozza, ráadásul megtévesztõen hasonló tüneteket produkálnak, mégsem mindegy, hogy melyikkel állunk szemben.




– Leggyakrabban vírusok okozzák a felső légutak fertőzésével járó náthát – mondja dr. Magyar Anna háziorvos. – Nincs értelme a hősiességnek, ilyenkor nem tanácsos munkába vagy iskolába menni, otthon kell maradni. Hasznosak a megszokott háziszerek: az ágymeleg, a bőséges folyadékpótlás, a C-vitamin, a kamillateás inhalálás, szükség szerint lázcsillapító. Általában négy-öt nap alatt kiheverik a betegek. Nem is szükséges orvoshoz fordulni, csak akkor, ha az érintettnek valamilyen súlyosabb alapbetegsége van, amit a lázas állapot súlyosbíthat, vagy ha nem enyhülnek a tünetek, napokon át nem változik a magas láz, illetve csúnya, kínzó köhögéssel jár. A fertőzés átterjedhet a orr- és a homloküregekre, vagy – a helytelen orrfújás következtében – a középfülre, a torok-garat tájékára. Ha bakteriális felülfertőzés okozza ezeket a panaszokat, antibiotikummal kezeljük, de kizárólag ebben az esetben van értelme antibiotikumot adni.

Az influenza általában járványszerűen jelentkezik, nem csak a felső légutakat érinti, hanem az egész szervezetet. Különösen megviseli az időseket, a krónikus betegeket (cukorbetegek, tüdő-, szív- és érrendszeri betegek), ezért nekik idejében érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást. Jellemző a nagyon magas láz, az elesettség, az izomfájdalom, ezek a tünetek ágyba kényszerítik a beteget. Igazság szerint ilyenkor semmi értelme elmenni a rendelőbe, mert csak továbbadják a fertőzést, inkább kezdjék el kell kúrálni, mint a náthát, így általában egy hét alatt kiheverik.

– Magam ellen beszélek, mert influenzajárvány idején valóban nem győzzük a munkát, de súlyosabb esetekben jobb kihívni az orvost – tanácsolja dr. Magyar Anna. – Ha néhány nap alatt nem enyhülnek a panaszok, 39 ˚C fölötti a láz, torokfájás, kínzó köhögés, légzési zavarok, erős fejfájás kíséri, vagy a javulás után a beteg visszaesik, az orrváladék sárgás-zöldessé, véressé válik, orvoshoz kell fordulni. Gyakori szövődmény a hörghurut, a tüdőgyulladás vagy az arcüreggyulladás, de súlyosabb esetben a fertőzés érintheti az agyvelőt és a szívet is, ilyenkor kezelése kórházi ellátást igényel.


(A vírusokról, a megelőző oltásokról részletesebben olvashatnak a Családi Lap novemberi számában)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top