Életmód

A vas, ha sok, ha kevés

Azt, hogy a vas nõknek gyakorlatilag túladagolhatatlan, biztos hallottad már. Most gyorsan felejtsd el!





Ha kevés:

Amit a vasról biztosan tudsz: az oxigént szállító vörösvérsejtekhez nélkülözhetetlen. Hiánya pedig vérszegénységhez vezet. Amit szintén nem árt tudni: a vas szükséges még sok mindenhez, pl. az izmokban található mioglobin szintéziséhez, és az idegrendszer működésében is szerepe van.
A vashiány a szervezet egészére kihat, számos, a vérképzőrendszertől független tünetet okozva: a fizikai állóképesség, koncentrációs készség csökkenése, ingerlékenység, aluszékonyság, memória-, figyelem és hangulatzavarok, az immunrendszer gyengülése.

Fő tünetek: sápadtság, fáradékonyság, aluszékonyság, koncentrációkészség csökkenés, memória-, figyelem- és hangulatzavarok.

 
Amennyi kell:





A vas a szervezetből természetes úton is ürül, pl. főleg a széklettel, de vizelettel és a bőr hámlásával szintén. A nőknél természetesen hozzájárul ehhez a menstruáció során bekövetkezett vérveszteség, ami szintén egyéntől függő. Ennél nagyobb veszteségeket nagyobb vérvesztés okozhat.

Férfiaknál napi 1 mg, nőknél átlag 1,5 mg pótlását kell tehát megoldani. Vannak persze olyan időszakok, amikor megnövekszik a szükséges mennyiség, ilyen a növekedési időszak, a terhesség és a nagyobb vérzéssel járó betegségek. Ám szervezeted odafigyel ezekre a helyzetekre, és ilyenkor a felszívódás mértéke is megnő.





Ez a mennyiség pedig némi odafigyeléssel a napi táplálkozás során bevihető, ha helyes étrendet választasz.

Vannak olyan tényezők, amik segítik a vas felszívódását. Ezek közül legismertebb az aszkorbinsav (a C-vitamin). Szintén segítő tényezők a hús eredetű fehérjék stb. Van viszont olyan is, ami akadályoz: pl. a kávé és a tea.


Ha sok:

Az bizony szintén nagy baj. A vashiánnyal ellentétben a túl sok vas akár halálos kimenetelű betegségek létrejöttéhez is hozzájárulhat. Közrejátszhat az érelmeszesedés kialakulásában és a daganatos betegségek létrejöttében.





Ne higgy tehát azoknak, akik mindenféle táplálékkiegészítőt akarnak beszedetni veled, méghozzá vizsgálatok nélkül. Kutatások szerint a magyar lakosság vasellátottsága közel sem olyan tragikus, mint ahogy azt eddig mindenhol olvashattad.

A megoldás tehát: helyes étrend, és bármiféle kiegészítő szer szedése csakis laboratóriumi vizsgálattal igazolt vashiány esetén, ha az olyan mértékű, amit az étrend változtatásával nem lehet kiküszöbölni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top