nlc.hu
Életmód
Megoldások

Megoldások

Mielõtt a felsorolt paraziták erõnk utolsó morzsáját is kiszívnák, vegyünk egy mély lélegzetet, és védekezzünk. Íme néhány technika, ami biztosan beválik:





Tükör

Gyakran hatásos, ha „barátunk” viselkedését egyszerűen visszatükrözzük. Szembesítsük azzal, hogy viselkedése miként hat másokra és közben adjuk tudtára, hogy manipulációit elítéljük, és nem tűrjük el. Ez a módszer kötekedő, parancsolgató társaink leszerelésére alkalmas. Ők ugyanis nincsenek ahhoz a bánásmódhoz hozzászokva, amiben másokat részesítenek.






Visszakérdezés

Semmi sem tudja a káromlót és a „buzgómócsingot” úgy kihozni a sodrából, mint a nyugodt, látszólag naiv visszakérdezés. Például: „Tényleg úgy gondolod, hogy minden politikus korrupt, és csak a saját zsebének megtöltését tartja szem előtt? Ismered személyesen is őket, hogy ilyen dühös vagy rájuk?” Ha úgy teszünk, mintha komolyan vennénk lenéző megjegyzéseit, akkor magyarázkodnia és bizonygatnia kell rágalmait. Végül óhatatlanul lelepleződik talmi fecsegése, ostoba előítéletessége.






„Ölelés”

Kritizáló, kötekedő embertársainkat halmozzuk el szeretettel és gondoskodással. Éreztessük vele, hogy áldozatnak tekintjük – irigysége, kisebbségi érzése, bizonytalansága áldozatának –, annak ellenére, hogy ő agresszorként éli az életét. Ettől megdöbben, mert ha együttérzéssel és megértéssel viszonyulnak hozzá, mesterkedése hatástalanná válik.






Konfrontáció

Vannak pillanatok, amikor a támadást csírájában kell elfojtani. Ez különösen érvényes az intrikusok, okostojások és sznobok teremtette helyzetekre. Ők ugyanis elsősorban az önérzetünket veszik célba. Ne engedjük magunkat az áldozat szerepébe kényszeríteni. Mutassuk meg, hogy kioktatással, gonosz tréfálkozással vagy sértő pletykákkal nálunk nem mennek semmire. Legyünk határozottak: „Ez egy nagyon bántó megjegyzés volt. Arra kérem, más hangon beszéljen velem!” Fontos, hogy hűvös és tárgyilagos maradjon a hangunk, hiszen ha idegesek leszünk, a provokátor félig már el is érte a célját.

Ha ezek a technikák sem válnak be, legjobb, ha a kellemetlen élősködőt kizárjuk az életünkből és megszakítjuk vele a kapcsolatot – hacsak nem függünk tőle végzetesen, és nem kötnek minket hozzá eltéphetetlen rokoni szálak. Ne hagyd, hogy olyan emberek rontsák el a kedvedet, akik nem méltók a társaságodra. Jusson eszedbe: az ember azt érdemli, amit eltűr.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top