Életmód

Multivitamin helyett

Ha úgy érzed, néhány dolog még hiányzik étrendedbõl, nem biztos, hogy éppen a táplálékkiegészítõk közt kell keresgélned. A legtöbb szükséges elemhez máshonnan is hozzájuthatsz. Például egy pohár sörbõl.





Ásványok

Egy liter sör 1100-2800 mg ásványi anyagot tartalmaz. Az 500 mg/l-nél kevesebb ásványi anyagot tartalmazó, makro- és mikroelemekben szegény folyadékok szomjoltásra kevésbé alkalmasak, mert nem járulnak hozzá a szervezet ásványi anyagainak pótlásához. Így már érthető miért facsarodik el mindenki szíve egy nyári napon a sörösüveg hatására.


A sörban lévő makroelemek közül ki kell emelni a káliumot és a nátriumot, illetve ezek egymáshoz való viszonyát. A sörökre a magas káliumtartalom mellett alacsony nátriumkoncentráció a jellemző. A pilseni típusú sörökben ez az arány 15:1. A sör szigorúan nátriumszegény élelmiszernek számít, és így a magas vérnyomásban, ödémás és vese-megbetegedésben szenvedők részére javasolt sószegény diétákba esetenként beilleszthető, persze az alkoholtartalom figyelembevételével. Fontos még kalcium-, magnézium- és foszforsav-tartalma is.






A sörben lévő mikroelemek: a vas és a réz a vérképzésben vesz részt, a cink a szervezet számára nélkülözhetetlen enzimek építőköve. Viszonylag nagy mennyiségben található szelén a sörben, amelynek esetleges rákellenes hatása a nyomelemkutatás egyik legújabb területe.






Vitaminok


A vitaminok jó része a sörélesztő anyagcsere folyamatainak eredményeként kerül a sörbe. Jelentős B2-, B6-vitamin, a nikotinsavamid és a pantoténsav mennyisége, de a B-vitamincsoport többi tagja is előfordul benne. A sör az idegrendszerre is kedvező hatást gyakorol.

A sörélesztő egyébként gyógyhatású készítmények formájában is beszerezhető.
A kozmetikai ipar a sörélesztőt bőrregeneráló, bőrnyugtató készítményekhez adagolja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top