Életmód

Alakformálás = zsírtalanítás?

Mi is az alakformálás? A cél sokféle lehet, a zsírpárnák eltüntetésétõl a kívánt, igazán fitt, izmos külsõ eléréséig. Ráadásul ezt az edzéstípust szinte minden fitnessteremben megtalálod.






  2  
Egy biztos: a profi alakformálás nem csupán az izmok feszesítésével foglalkozik, hanem a test zsírtartalmának csökkentését legalább ugyanennyire, ha nem még jobban szem előtt tartja, hiszen az órára látogató hölgyek többsége nem combvaskosításra vágyik, hanem vékonyabb derékra, laposabb hasra, kisebb fenékre. Találd hát meg azt az órát, ahol tényleg úgy fogsz formálódni, ahogyan szeretnél!







  3  
Tévhitek

Először is: felejtsd el, hogy a 100 apró haspréstől eltűnik majd a hasizmodat fedő háj, vagy a sok terpeszguggolástól elvékonyodnak majd a combjaid! Nagy tévedés! A kizárólag ilyen jellegű erősítő, izomdefiniáló, vagyis az adott izomzatot formázó gyakorlatok eredménye nem a zsírpárnák megszűnése, hanem a zsírréteg alatti izomzat feszesítése, formázása, adott esetben az izom méretének növelése. Ennek tudható be az is, amit már annyian tapasztaltunk: egyes alakformáló – sokszor sajnos zsírégető órának titulált – foglalkozások hatására a combunk nemhogy vékonyodott volna, hanem megvastagodott!


Zsírpárnák vesszetek!







  4  
A test akkor veszít zsírtartalmából, ha olyan jellegű mozgást végez, amihez az energiaszükségletet a lerakódott zsírból fedezi. Mi a teendő tehát? Vegyük rá, hogy a zsírpárnákból égessen, ne a vércukorból! Ehhez élénkíteni kell hozzá a percenkénti szívverések számát, mégpedig tartósan, mert a hatékony zsírégetés a testedzés 20-ik perce környékén indul csak be, akkor is csak akkor, ha megfelelő intenzitáson pörög a motor. A lényeg tehát az, hogy az adott alakformáló óra programjába minél több olyan jellegű mozgást iktassanak be, ami igénybe veszi a keringési rendszert! Ilyenek lehetnek a dinamikus helybenjárás, oldallépések, esetleg rövidke kocogások. Ezektől hatékonyabb lesz az óra során a zsírégetés, de edzük szívünket és keringési rendszerünket is. Ezzel további nyereségekhez jutunk: hosszú távon egyre több kalória elégetésére leszünk képesek az edzéseken!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top