Életmód

Amit már a kezdés elõtt érdemes tudni

A sí annyira élménydús sport, hogy szinte reménytelen elmagyarázni a távolról kiváncsiskodóknak. Ezért a sielést még nem próbálók gyakran -mint marslakókra- tekintenek a síelõkre: mekkora erõfeszítéseket és kényelmetlenségeket képesek elviselni azért a néhány "csusszanásért".





Szoktatás

Az első, amire figyelmeztetnék minden kezdőt: nem feltétlenül a sível való ismerkedés első napján lesz részed az eufórikus csúszásélményekben! Az első négy gyakorlási nap inkább csak a léchez szoktatásé, először vízszintes placcon, majd a legkezdőbb kezdőpályán! Az alapvető kormányzó- fékező beidegződések létrejöttéhez 4-8 gyakorlási nap kell, enélkül a kezdő síelő ugyanolyan veszélyben van, mint az autó fék nélkül a forgalomban!






Tanulás folyamata


A második intelem, hogy a sítanulás hosszú folyamat. Nagyon sok szintje, és ezeken belül jól elkülöníthető szakaszai vannak. Minden szint sok örömet és élvezetet nyújthat, de egyetlen nap (sőt egyetlen hét) alatt komplett sítudást adó tematika nincs.


Edzettség

A harmadik intelem, hogy a sí állóképességi sport. Egyszerűbben fogalmazva: úgy “kiszívja” az embert, mint az úszás. Ezért -ha teheted- ne menj a hegyre előedzettség nélkül!


Önállóság





A negyedik intelem, hogy csak az a gyakorlás fejleszti a mozgást, amit a saját lábadon, a saját önkontrolloddal, a saját beidegződéseidet, technikádat, erőforrásaidat, mozgósítva meg tudsz valósítani!
Az oktató feladata?
• olyan gyakorlatokat javasoljon, amelyek tovább segítik a tanítványt a mozgástanulásában
• lebeszélje a tanítványt az olyan próbálkozásokról, amelyek nem segítik vagy éppenséggel hátráltatják mozgástanulását.






Körültekintés


Az utolsó intelem, hogy vigyázz magadra és másokra! A síbalesetek a körültekintés nélkül síelőket szokták megviccelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top