Életmód

Bemelegítés

Bármilyen edzésbe kezdesz, bemelegítés nélkül ne tedd! Hacsak nem akarsz remek sérüléseket okozni magadnak, hosszantartó fájdalmakkal küzdeni, vagy az edzésadag közepén kidõlni, szánd rá azt a kis idõt! És aztán a levezetésrõl se feledkezz meg!





Ne két percben

Egy komoly bemelegítés bizony nem fér bele egy-két percbe. Komolyan kell venni, mert kisebb izomlázzal, húzódás nélkül a következő edzés is könnyebb lesz. Mozgasd át minden tagodat, amit később majd megmozgatsz, de az se baj, ha a nem feltétélenül edzendőkre is szánsz egy kis időt. Azoknak sem árt!






Mi is a bemelegítés?


A kezdő, könnyed, de mindent átmozgató mozdulatsor valójában arra jó, hogy vérkeringésed felgyorsuljon. Ilyenkor kitágulnak az izmoknak vért szállító hajszálerek, és így a valódi edzés megkezdésekor nem kell akkora energiát hirtelen befektetni. A helyes bemelegítés után csökken az izomszövetek ellenállása, és az ízületek is könnyebben „kenik” majd a mozdulatokban részt vevő kapcsolatokat. Az ízületek ugyanis bemelegedve nagyobb tartományban tudnak mozogni, mint hidegen. Ráadásul javulni fog az ín-ideg-izom együttes munkája is, tehát a gyakorlatokat is jobban tudod majd végezni.






Ha elmarad…


Akkor úgy ugrasz fejest a mozgássorba, hogy sem vérkeringésed, sem tüdőd, sem a mozgásban részt vevő izmok és ízületek nem készek a megterhelésre, ami sérülésekhez, túl gyors kifulladáshoz és elfáradáshoz, és legjobb esetben is hatalmas izomlázhoz vezet.






Izomláz


Ez a néha nem is annyira kellemetlen (hiszen érzed, hogy mozogtál!) érzés persze nem csak a bemelegítés elmaradásának tudható be, hanem az esetleges túl kemény munkának is. Ha már megtörtént a baj, akkor is van segítség. A gyakorlatok utáni figyelmes nyújtás segít, és jót tesz a szauna, a meleg fürdő, sportkenőcsök vagy a rozmaringolajas masszázs is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top