Életmód

Callanetics

Öt-hat évvel ezelõtt, amikor megjelent Magyarországon is a Callanetics címû könyv, a nagy sikerre való tekintettel a fitneszklubok is elõszeretettel tûzték órarendjükre ezt a típusú órát. Ma már csak néhány helyen találkozunk ezzel az elnevezéssel. Miért is? Nem a népszerûtlenség, hanem jogi kérdések miatt.




A Callanetics levédett név, és akik itthon e mozgásformát tanították, azoknak valószínűleg csak a könyv szolgált alapul, szakképzésben nem volt részük (tisztelet a kivételnek), tehát hivatalosan nem tarthattak ilyen órát. Ha valahol mégis találkozunk a Callanetics elnevezéssel, valószínűleg e mozgásanyag kicsit módosított változatát „kapjuk” alakformáló tornaként.

A vadregényes életű Callan Pickney borzasztó hátfájdalmaktól szenvedett, izmai teljesen megmerevedtek, teste legyengült. Hogy mégis mozogjon valamit, elővette régi balettgyakorlatait – korábban 12 évig táncolt –, csak egy kicsit módosított rajtuk. A balettalapból egy olyan speciális edzésmódszert dolgozott ki, amellyel bárki néhány alkalom után visszanyerheti fiatalos, rugalmas alakját, régi vagy talán még annál is jobb formáját. A gyakorlatok javítják a testtartást, a hát megterhelése nélkül. És a feladatok akár 80 évesen is elvégezhetők.

A Callanatics órán nincs zene, sem csoportos mozgás – mindenki egyéni tempóban dolgozik. Ha valahol mégis ezt látjuk, akkor az már nem az eredeti módszer, hanem az itthon elterjedt alakformáló torna, hasonló mozgásanyaggal!





Az egyszerű bemelegítés után következnek a speciális, általában kis kiterjedésű, sokszor ismétlendő, fenék, csípő, láb és has formálására szolgáló gyakorlatok, majd könnyű nyújtógyakorlatok következnek.
Callan kifejlesztett egy gyakorlatsort külön a hátfájósoknak, amelyekkel nálunk esetleg a gerinctornán találkozhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top