Életmód

Önkezelés – vitaminnal sem!

Összeállításunkból kiderül, hogy bizonyos gyakran elõforduló panaszokat melyik vitamin hiánya okozhatja. Ám ne kezdd el csak úgy kezelni saját magad, hiszen lehet, hogy más a baj!

Nincs kedvem a szexhez






Ezt is okozhatja vitaminhiány! Bármelyik tünetet észleled magadon vagy családtagodon, fordulj orvoshoz, hiszen ezek számos más betegséget is jelezhetnek!


Száraz, repedezett bőr: A-vitamin (megtalálható a vajban, tojásban, belsőségekben és halmájolajokban)

Szexuális kedv csökkenése: B3-, C-, E-vitamin (B3: élesztő, hús, máj. C: csipkebogyó, savanyú káposzta, citrusfélék. E: növényi olajok, olajos magvak, szója


Hajhullás, körömrepedezés: B3-vitamin


Fogínyvérzés: C-vitamin (további C-vitaminforrások: fekete ribizli, zöldpaprika, kiwi)


Csökkent ellenálló képesség (például gyakori felső légúti betegség): C-vitamin



Valami hiányzik






A tartós vitaminhiány komoly betegségeket okoz. Az elégtelen táplálkozás miatt kialakuló hiány rendszerint több vitamint is érint, így a betegségek és a panaszok gyakran együtt fordulnak elő. Néhány klasszikus kórt felsorolunk.

A-vitaminhiány: farkasvakság (látászavar szürkületkor)
D-vitaminhiány: gyerekkorban: angolkór, felnőttkorban: csontlágyulás
K-vitaminhiány: véralvadási zavarok
C-vitaminhiány:
skorbut
B12-vitaminhiány:
vérszegénység








Tudtad, hogy…

– … a C-vitamin segíti a vas felszívódását? Kaphatók ilyen kombinált készítmények, de étrendünk ügyes összeállításával mi is kihasználhatjuk ezt, például ha a májhoz friss salátát választunk.

– … a barna kenyérben lényegesen több a B1-vitamin – amely hozzájárul az idegsejtek anyagcseréjéhez –, mint a fehér lisztből készült pékárukban?





– … a B6-vitaminnak hányingercsillapító hatása van? Előnye, hogy gyermekeknek és várandós mamáknak is adható, több hányingercsökkentő gyógyszerrel szemben.

– … a karotin (az A-vitamin elővitaminja) felszívódását segíti a “zsíros” közeg? Ezért például a margarinos kenyér reszelt répával megszórva, nemcsak finom, hanem egészséges uzsonna is.

– … a C-vitamin fokozott szedése az arra hajlamosaknál vesekövet okozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top