Életmód

Step-aerobic

Az aerobic egyik legnépszerûbb változata a step-aerobic. Gyors elterjedését a lépcsõn végzett gyakorlatokkal elért magasabb kalória-felhasználásnak, zsírégetésnek köszönheti.

Mindamellett, hogy a nem kívánt súlyfelesleg hatásosan csökken, a lábak és a farizom is erősödik, formálódik. Sokan a még nagyobb izzadás, illetve súlyvesztés miatt vastag, meleg ruhákat öltenek ezekre az órákra. Ettől azonban nem lehet jobban lefogyni! Ezzel csak a test hőszabályozásának zavarát, a folyadékvesztést és a kiszáradást segítjük elő.





Az egyszerű alap-mozgásanyag, a fel- és lelépések könnyen elsajátíthatók. Természetesen itt is vannak már nagyobb mozgáskoordinációt igénylő órák. Megkülönböztetünk kezdő, középhaladó és haladó csoportot. A szintek – akárcsak a „sima” aerobicnál – a koreográfia, a lépéskombinációk összetételének nehézségétől, a zene tempójától, illetve az óra végi erősítés (ha van) mennyiségétől, milyenségétől függenek. Könnyíteni-nehezíteni lehet az órát a választott lépcső magasságával. A modern step-padok változtatható magasságúak, 10-15-20 cm-esre állíthatók.


A step-aerobic esetében különösen fontos, hogy edzettségi állapotunknak és mozgáskoordinációnknak megfelelő órát válasszunk. Ha rég edzettünk, vagy soha életünkben nem jártunk (vagy csak ritkán) koreográfiás órán, ne szégyelljünk beállni a kezdő csoportba, hiszen a step-pad használata kezdetben nagy odafigyelést igényel, ha nem szoktunk hozzá, hogy a lépések közben egy „doboz” is van a lábunk alatt, könnyen sérüléseket szerezhetünk!






Az step-aerobicnak különböző alfajai alakultak ki. Az egyik a step double. Ez egy két step-padra tervezett óratípus, amely 1993-ban Texas államból indult világhódító útjára. E módszer magasabb intenzitást jelent, és nagyobb figyelem-összpontosítást követel meg, mint a „sima” step. A két lépcsőn végzett munkához megfelelő mozgáskoordináció és állóképesség – általában hosszabb a koreográfiaszakasz –, vagyis legalább féléves step-előképzettség szükséges.






Az utóbbi időben népszerűek lettek a kombinált órák – a step erősítés és a step súlyzós. A kettő között az a különbség, hogy a step erősítés órán van koreográfia, amely mellett kifejezetten a lépcső használatával végezhető erősítőgyakorlatok is szerepelnek. A step súlyzós órán már nincs koreográfia, csak a kisebb kézi súlyokkal nehezített erősítés.


A kombinált órák közt a legösszetettebb a step-kör, ahol a koreográfia-erősítés-nyújtás egymást váltva, többször ismételve szerepel. Ez az óratípus az izom erő-állóképesség fejlesztésére szolgál. Végül a legutolsó divat, a step kick. Ez egy a kick boksz elemeivel – ütések és rúgások – ötvözött step-óra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top