Életmód

Vörös

Éppúgy lehet az élet és a halál színe, s mindig a vérrel asszociálható. A nemiség szimbóluma. A népszokásokban a húsvéti tojás is a termékenységet jelképezi. A vörös ezen túl az alkimisták kemencéjének metaforája is.




A történelem előtti időkben a halottak mellé vörös színű port szórtak a temetkezési szertartás során. Az ókoriak úgy tartották, hogy a vörös szín megóv a démonoktól és a veszélyektől. Az egyiptomiak pirosra festették fáikat, barmaikat, vagyontárgyaikat, hogy megvédjék azokat a tűztől és más károktól, s hogy termékenyek legyenek. A zsidók ajtófélfáikat az áldozati bárányok vérével festették meg, hogy megóvják házaikat a tíz csapás öldöklő angyalától. Görögországban vörös leplet borítottak a holtakra, ezzel jelképesen áldozattá avatták, hogy kibékülve az alvilágiakkal, lejuthassanak birodalmukba.

Az antikvitásban a szeretet, a szerelem, a szenvedély kifejezője volt; Rómában a menyasszony tűzpiros fátylat – flammeum – viselt. A vörössel az erő-, a tűz- és hatalom-jelképként is gyakran találkozhatunk. A zsidó és keresztény hagyományban a komolyság, a fenség színe. Az Újszövetségben a bűnt, az engesztelést, a vezeklést és az áldozatot jelképezi.

Negatív asszociációk “ördögi” testi szenvedélyekhez kapcsolják. A “nagy babiloni parázna” színe is a skarlátvörös, és a bordélyok lámpáinak színeként is a “könnyű erkölcsökre” utal.


A vörös hatása a szervezetre





A piros szín emeli a test hőmérsékletét, ösztönzi a vérkeringést, segíti az adrenalin képzést. Csökkenti a fáradtság érzését, krónikus betegségeket old fel. A színterápiában vérszegénység, vastagbélgyulladás, krónikus megfázás (arcüreggyulladás), ízületi-gyulladás, depresszió esetén is alkalmazzák. Túlzott mértékben agressziót, türelmetlenséget válthat ki.


Az erő embere

A piros szín rajongójának energiája, ereje kimeríthetetlennek tűnik. Környezete általában erős egyéniségként ismeri, aki két lábbal áll a földön. Mint extrovertált ember, mindig a megnyilatkozás kényszerét érzi.
Legtöbbször a társaság középpontjában érzi jól magát, és ahová csak belép, igyekszik megtölteni a teret. Spontaneitásával szeret másokat elkápráztatni, vagy a szokott kerékvágásukból kizökkenteni. Megnyilatkozásaiban következetes és őszinte.






Szokásaiban, öltözködésében, gondolkodásában mindig előrébb jár társainál. Elképzelései, amelyeket nagy vehemenciával igyekszik is magvalósítani, sokszor extrémek. Sztárokat és prominens személyiségeket ismerni számára a világ legtermészetesebb dolga.
Családalapítás csak abban az esetben jöhet nála szóba, ha a partner elvállalja az otthonülő szerepét, ő ugyanis erre képtelen. Társként kizárólag olyan emberek jöhetnek szóba, akik hajlandóak alárendelni magukat, és képesek az önálló életre. A “piros ember” párkapcsolataiban nagy szerepe van az őszinteségnek és az érzékenységnek.

Ő az, aki nem tud beletörődni abba, ha vesztett. Ha megtréfálják, az azonnali következményeket von maga után. Adott esetben kegyetlenül következetes tud lenni. Csak magához és értékeihez hű.





Az afférok állandó kellékei életének, amelyeket rendkívüli hevességgel él át, és az esetek többségében emlékezetesek is maradnak. Csak egyszer házasodik, de egyszer mindenképpen, máskülönben még úgy érezné, hogy egy tapasztalattal szegényebb lenne. Gyorsan és intenzíven él. Olyan munkát igyekszik választani, aminek karaktere van.

Leggyakrabban vezetői állást tölt be vagy önállóan dolgozik. Az esetek többségében nehezen vagy egyáltalán nem tudja alárendelni magát másoknak.

 





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top