Életmód

(Tan)Segédlet

Egy jó oktatási segédanyag nemcsak új módszerekkel könnyíti meg a tanárok munkáját, hanem elsõsorban a kezdõk tanulását segíti. A technika azonban itt is forradalmat csinált: egyre modernebb és sokoldalúbb eszközök jelennek meg.





Elektronikus szótárak

Az eredeti kéziszótárak elektronikus változatai, a megegyező tartalmon kívül rengeteg kifejezést tartalmaznak, ezek gyakran egészülnek ki földrajzi és szótérképekkel, nyelvi-nyelvtani feladatokkal, játékokkal – ezekről a későbbiekben még lesz szó. Főként azért ajánljuk mindenkinek, mert használata gyors és alapos keresést tesz lehetővé.






Játékok

Rejtvényt fejteni mindenki szeret, de még izgalmasabb, ha egy eddig ismeretlen nyelven tesszük azt. Emellett még több szintre épülő nyelvtani és szókincsfejlesztő fejtörők szoktak szerepelni ezeken a programokon, korhatárra való tekintet nélkül.


Nyelvtani tesztek





A hőskorban a nyelvi teszteket kézzel kitöltöttük, majd javítás után a hibákat – jó esetben – átnéztük, és kikerestük a hozzátartozó szabályokat. Valljuk be, a keresgélés sokszor nagyon lelassította az anyagban való haladást. Az erre a célra létrehozott programokkal nagyban leegyszerűsíthetjük életünket, mivel a megoldást – és gyakran az idevonatkozó nyelvtani részeket is – rögtön a válaszadás után megnézhetjük






Egyéb CD-ROMok

Ezek rendszerint ismeretterjesztő anyagokat tartalmaznak – tehát inkább a haladóknak érdemes kipróbálni a tudásukat ebben a formában – kiválóan szerkesztett kép- és hanganyaggal, úgy, hogy közben szerzett ismereteinket ki is próbálhatjuk. Változatos témában jelent már meg – ez is mutatja közkedveltségét –, de a leggyakoribb, hogy az adott nyelv civilizációjáról állítanak össze tananyagot.


Ha maradsz a hagyományos módszereknél…





…akkor is van néhány ötletünk számodra. A nyelvtanulás folyamatát – függetlenül attól, hogy melyik nyelvet tanulod és milyen módszerrel – 3 összetevőre lehet osztani: a szókincs-, a nyelvtan elsajátítására, és ezek gyakorlati alkalmazására. Természetesen még mindig az a legbiztosabb, ha egy szakember segít, de ha lelkesedésből szeretnénk kicsivel többet tanulni, vagy túl sok a tananyag, akkor jól jöhet néhány fortély.






Szókincs

Ha tetemes mennyiség áll még előtted, készíts kis kártyákat, majd írd fel rájuk hetesével a szavakat. Járj nyitott szemmel bevásárláskor, ne csak magyarul olvasd el az egyes termékek magyarázatát.






Grammatika

A szabályokat mindenképpen el kell sajátítanod, amire sajnos mi is csak a hagyományos módszereket tudjuk ajánlani: megtanulod a száraz szabályokat vagy a nyelvtani példamondatokat gyakorlod be.






Beszéd

Helyzeted könnyíti, ha egy világnyelvet tanulsz, mert biztos találsz olyan televízió- vagy rádióadót, ahol a neked megfelelő idegen nyelven beszélnek. Ha nem érted még a szöveget, nem baj, idővel egyre kevésbé tűnnek majd idegennek a kifejezések – eleinte persze nem árt, ha mellett van egy szótár is –, a kiejtést könnyebb hallás után megjegyezni. Viszont, ha megérted annál nagyobb a sikerélmény, és mint tudjuk, ez nagy hajtóerő tud lenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top