Életmód

Egynapos sebészet

Az egynapos sebészet ugyanazt nyújtja, mint a kórházi osztályon végzett mûtét. A beteg az operáció elõtti és utáni éjszakát is az otthonában töltheti. Jóval több esetben lehetne alkalmazni, mert olcsóbb - az egészségügyi ellátásra szánt összeg pedig véges.

Megszokott, hogy a járóbeteg-rendeléseken rendszeresen végeznek kisműtéteket. Fölvágják a keléseket, összevarrják a sebeket, leveszik a sérült körmöket, begipszelik a törött végtagokat. A súlyosabbnak ítélt betegeket kórházba utalják. A kettő között jelölhető ki az egynapos ellátás helye, amely alkalmanként zökkenőmentesen működik itthon is, például az esztétikai sebészeti magánklinikákon.





– Az egynapos sebészet előrelépést jelent a járó betegként, helyi érzéstelenítésben megoldott problémákhoz képest – állítja dr. Tamás Róbert. – A műtéti technikák bővülése, az endoszkópos, lézeres beavatkozások, a mai modern anesztézia (érzéstelenítés) lehetővé teszi, hogy altatásban végzett műtét után is hazamenjen a beteg. Ismerve a sebgyógyulás folyamatát, a szövődmények előfordulási gyakoriságát, kellő körültekintéssel eldönthető, mikor érdemes ezt az ellátási formát választani. Miként a rendelet meghatározza, mérlegelni kell, teljesülnek-e a következő feltételek: a páciens általános állapota jó, nincs társult betegsége, nem igényel a műtét után szoros megfigyelést. Műtét után várhatóan nem kell nagy fájdalomra számítani, az operáció nem jár jelentős vérveszteséggel, nem igényel vérátömlesztést. A műtét utáni első éjszakán a beteg otthoni felügyelete biztosított. Fontos az is, hogy a páciens rendelkezzen telefonnal, és az operáló orvos, illetve helyettese harminc percen belül elérhető legyen.

A személyi feltételek szigorúak. Csak olyan orvos végezheti, aki szakvizsga után ötéves szakmai gyakorlatot szerzett fekvőbeteg-intézetben, és jártasságát az elvégzett műtétek esetszáma igazolja. Ugyanilyen fontos a minden szövődmény ellátására felkészült szakszemélyzet. Tendencia, hogy az orvos bizonyos funkciókat átad a megfelelően képzett ápolóknak, ilyen például az injekció beadása, a kötéscsere vagy a varratszedés. Jobb munkaszervezéssel hatékonyabb lehet az betegellátás.

Szerencsés, ha a kórházi vagy járóbeteg-szakellátás keretei között kialakított egynapos sebészeti ellátás elkülönül az intézet többi részétől, mert működése más szervezést igényel. A tárgyi feltételek közé tartoznak a megfelelő helyiségek, a kellőképpen felszerelt műtő, a betegváró, öltöző és a megfigyelésre alkalmas helyiség. Emellett biztosítani kell a sürgősségi ellátáshoz szükséges eszközöket, gyógyszereket.

– Akkor érdemes az egynapos sebészetet választani, ha a páciens körülményeit és együttműködési készségét értékelve nem jelent nagyobb kockázatot, mint a fekvőbeteg-ellátás – összegzi Tamás doktor. – Ehhez természetesen az is kell, hogy kellő felvilágosítás birtokában a beteg vállalja az egynapos beavatkozást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top