Életmód

Illatban az egészség

Személyes és társasági kapcsolatainkban nagy jelentõségük van az illatoknak. A szaglás a tudatalattinkra legközvetlenebbül ható érzékelésünk. Az aromaterápia reneszánszával az illatok gyógyító, nyugtató vagy éppen élénkítõ szerepe egyre nagyobb teret kap.





A növényi olajok gyógyító hatását évezredek óta ismerik. A gyógy- és aromás növények, az illóolajok széles körű használata a gyógyszeripar fejlődésével fokozatosan háttérbe szorult. Napjainkban azonban újra felfedezik mással nem pótolható, természet adta gyógyerejüket. Nem ritkán patikaszerek alapanyagaként is alkalmazzák őket. Az aromaterapeuták a növényekből kinyert koncentrált olajokkal gyógyítanak, ezeket a növényi életerő megtestesítőjének tekintik.


– Az aromaterápia az illóolajos növények, a belőlük kinyert kivonatok és az illóolajok használatán alapuló gyógyeljárások összessége – tudtuk meg Somorjai Ritától, az Aromax munkatársától. – A tudományterület meghatározásában a kutatók véleménye nem egységes. Van, aki aromaterápián kizárólag az illóolajok inhalálását (gőzük belélegzését) érti, mások a fertőzéses megbetegedések kezelésére is javasolják – természetesen orvosi ellenőrzéssel. Napjainkban is többen kutatják, hogy a belélegzett illóolajok és illatanyagok milyen hatással vannak az emberi szervezetre.


Az aromaterápia fogalomkörébe tartozik a kellemes közérzet fenntartása, a kisebb-nagyobb egészségügyi és esztétikai problémák otthoni, külsőleges kezelése illóolajok inhalálásával, illetve masszázzsal. Csak orvosi javallatra, megfelelő ellenőrzéssel belsőleg is alkalmazhatók illóolajok. Emellett más irányzatok, területek is önállóvá válnak, mint a kozmetikai, a masszázs-, vagy a wellness-aromaterápia.


– A virágok, gyümölcsök, levelek, gyökerek jellegzetes illatát nagyrészt a bennünk felhalmozódott illóolajok adják – folytatja Somorjai Rita. – Ezek erősen koncentrált természetes anyagok, amelyek a növények fennmaradásában játszanak szerepet. Víz- vagy vízgőz desztillációval, préssel, oldószerrel, enzimes bontással nyerik ki őket. Több-kevesebb illóolajat az aromás növények valamennyi része tartalmaz. A narancsfa gyümölcse adja a narancs-, a levelek és hajtások a petitgrain-, míg a virágok a neroliolajat. E három, ugyanazon növényből származó kivonat összetétele, illata, hatása is más-más. Az illóolaj tartalom változó. Meglehetősen drága például a rózsaolaj, hiszen három-négy tonna sziromból nyernek ki egy kilónyit. Egy-egy illóolajban 60-250-féle, különböző szerkezetű vegyület lehet. Általában a fő alkotórész adja a hatóanyag kilencvenöt százalékát, míg a fennmaradó ötön esetleg száznál is több elem osztozik.


– A természetes olajok azért nem helyettesíthetők a szintetikussal, mert az illat és a hatás kialakításában a kisebb részben jelenlévő hatóanyagoknak is nagy szerepük van. Egyes növényeknél nem az illóolaj, hanem más vegyületek adják a jellegzetes illatot, és vannak olyanok is, amelyeknél ez csak később, száradás, szárítás után alakul ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top