Életmód

Költenek, amíg van mibõl – II. rész

Feszültség-levezetés

– A vásárlási kényszert már száz évvel ezelőtt diagnosztizálták – kezdi a beszélgetést Dr. Somogyi Andrea pszichiáter. – Az impulzuskontroll betegségek közé soroljuk a vásárlási szenvedélyt, vagyis az alkohol- és a drogfüggőséggel, valamint a szerencsejáték-szenvedéllyel egy csoportba. Közös vonásnak az áhított tárgytól való függést, az ellenállhatatlan, kontrollálhatatlan „vonzódást”, a következmények figyelmen kívül hagyását tekintjük. Szakszóval az erotikus csengésű oniománia nevet viseli a boltkórosság, amely a nők körében ötször gyakoribb, mint a férfiaknál. Egyes felmérések szerint minden második férj felfedezni véli a feleségén a vásárlási szenvedély tüneteit. Aki valóban ezzel a problémával küzd, szinte mindent megvesz, ami az útjába kerül, ha rátör a vásárlási láz. Ez egyáltalán nincs összefüggésben azzal, hogy szüksége van-e rá, vagy sem. Általában egészen addig vásárolnak, amíg minden pénzüket elköltik, sőt, ha van bankkártyájuk, akkor számlájukat lenullázzák, előfordul, hogy komoly adósságokat is felhalmoznak.

– A boltkórosság okai lehetnek hormonális, idegrendszeri vagy akár genetikai eredetűek, kialakulásának igazán pontos magyarázatát még nem ismeri a tudomány – folytatja szakértőnk. – Ha rossz passzban vannak a vásárlásfüggők, feszültségüket a boltokban vezetik le. A vásárlási roham elmúltával többnyire erős bűntudatot éreznek, még levertebbekké válnak. Örömöt nekik csak a tárgy megszerzésének pillanata jelent. Orvoshoz, pszichológushoz annak érdemes fordulni, akinél a vásárlási kényszer rendszeresen előfordul, és mind az ő, mind a családjának életét befolyásolják a következmények. Nemcsak anyagilag hanem mentálisan is romba döntheti az érintetteket ez a mánia. A kényszeres vásárló nem mindig saját magának vásárol, kórósan költekezhet gyerekére, párjára is, de előfordulhat, hogy csak az akciós termékek hozzák lázba. A fogyasztói társadalom fejlődésével arányosan a boltkorosság előfordulása is növekszik. A megvásárolt termékek több mint harminc százalékára valószínűleg nincs is szükségünk. A vásárlási kényszer már említett pszichés okain kívül ismerjük a kémiai működését, ezért személyre szabott gyógyszerezéssel és magatartásterápiával már gyógyítható.

A kóros vásárlásmániát nem szabad összetéveszteni az időnként mindannyiunkban feltörő önjutalmazási vággyal. Azzal az érzéssel, hogy ezt nem engedhetem meg magamnak, de vigasztalásul mégis megveszem, mert megérdemlem.

Próbálni? Inkább nem!

– Imádok vásárolni. Az egyetlen, amit nem szeretek, az a próbálás az üzletekben, inkább csak magamhoz mérem, és megveszem, ami tetszik – meséli a német Birgit Fritz, aki évtizedek óta Magyarországon él férjével. – Annyira szeretem Magyarországot, hogy már nem is tudnék Németországban élni. A kinti üzletekben nincsenek olyan szép ruhák, mint itt, a német nők inkább katalógusból választanak. Én is rendelek német katalógusokból, de itthon boltokban is vásárolok. Mindennek tudok örülni, amit megveszek. Teljesen elkeseredem, ha kinézek magamnak egy ruhát a kirakatban, ami nagyon tetszik, de amikor visszamegyek érte, már nem kapom meg. Ez sokszor előfordul velem. Ha veszek valamit, annyira örülök neki, hogy hazafelé a buszon többször megnézem, és elalvás előtt azon jár az eszem, milyen jó, hogy megvettem. Ha sok a munkám, vagy nagy a stressz, akkor virágot vagy valami apróságot veszek, amitől jó kedvem lesz.

Az ismerőseim is mesélték, hogy ha rossz kedvük van, vagy összevesznek valakivel, elmennek vásárolni, mert az levezeti a feszültséget. Ha csak arra gondolok, hogy megyek vásárolgatni, máris elmúlik a feszültségem, ezért van tele a ház virággal és mindenféle lakásdísszel. A férjem gyakran szóvá is teszi, hogy már megint mire költöttem. Ilyenkor azt mondom: “Ó, az már régi!” Ő sokat dolgozik, ezért nem nagyon veszi észre a kis “füllentéseimet”.
Áldásos módszer persze, hogy a hitelkártyámat otthon hagyom. Akkor nincs akkora kísértés. Természetesen az egész fizetésem el tudnám verni. Ha nagyon muszáj, akkor spórolok, de az inkább a férjem dolga.

Hurrá, akció!

Nóri szenvedélye az akciós áruk beszerzése, az árengedménnyel vagy némi megtakarítással járó vásárlásra bukik igazán. Saját bevallása szerint egy szupermarketba betévedni számára végzetes lehet.

– Tisztítószerből már több tucat van otthon, képes vagyok megvenni csak azért akár hat kiló mosószert, mert akciósan árulják. Egyedül élek, a vásároltnál jóval kevesebbre van szükségem – meséli a fiatal lány. – Néha már én is nevetek magamon, vagy kínomban sírok, miután hazaérek egy-egy bevásárlásból. A kipakoláskor döbbenek rá, mit is tettem. Olyankor nagyon bánom, fogadkozom, és elhatározom, ilyen többé nem fog előfordulni. A következő alkalommal mégse tudok ellenállni, muszáj megvennem nyolc doboz májkrémet csak azért, mert ingyen adnak hozzá egy antisztatikus törlőkendőt. A múltkor négy liter desztillált vizet is vásároltam, hiszen járt mellé egy kézápoló. Az másodlagos, hogy autóm nincs, ezért nem tudom, mire fogom használni. Az ismerőseim előtt szégyellem magam, és rettenetesen dühít, hogy képtelen vagyok az önkontrollra. Ha ez így megy tovább, erőt veszek magamon, orvoshoz fordulok. A fizetésem teljes egészét már így is a boltokban hagyom, semmit se tudok félre tenni.

Csak nőknek!

– A vásárlási szenvedélyről, magamon kívül, a pénz jut eszembe. A pénz, ami sosem elég egy bevásárlóközpontba tévedt nőnek – vallja Koós Réka. – Mindig is szerettem vásárolni, de a szenvedélyem akkor érte el a tetőpontját, amikor néhány éve Németországban játszottam. Tunyogi Bernadett kolléganőmmel az előadások délelőttjein sokszor annyira unatkoztunk, hogy kénytelenek voltunk folyamatosan vásárolni. Kint már tízszer akkora bevásárlóközpontok voltak, mint itthon, rengeteg unaloműző bolt kínálta magát. Ilyenkor ugye, nem lehet ellenállni a kísértésnek. Akkoriban még sportosan öltöztem, ezért annyi kockás inget szereztem be, hogy számtalan kollekcióval elláthatnám a Favágók együttest.

Most már inkább a nőies, egyedi holmik vonzanak. De egy akciós bizsut, harisnyácskát, olcsó melltartót sem tudok otthagyni. Szívesen elmélázok az élelmiszerboltokban is, gondosan tanulmányozom az összetevőket, melyikben van a legkevesebb káros anyag. Vásárlókörútjaimon mindig veszek valamilyen meglepetést másoknak is, bár előfordult, hogy elindultam karácsonyi ajándékokat venni, és végül csak magamat leptem meg ezzel-azzal. Anyukámmal szoktunk nagybevásárlást tartani, például Bécsben. Ennek csak az az egy hátránya van, hogy anyu az aput is elráncigálja velünk. Pedig szerintem férfit tilos bolttúrára vinni! Szegény, mérhetetlenül utálja a dolgot, ezért amint lehet, eltűnik. Beül az első sörözőbe. Mi meg keresgélhetjük. Hölgytársaim, ez szigorúan jó mulatság, női munka!

A végösszeg több mint félmillió

– Nagyon sok mániákus vásárlónk van, többségükön már a bejáratnál látni, hogy megőrül, ha nem vehet valamit azonnal – meséli Major Zsuzsanna eladó. – Teljesen meg tudom őket érteni, mivel én is ilyen vagyok. Az a típus, akinek, ha van egy kis szabadideje, nem pihen, hanem rohan a plázákba ruhát venni. Ez kényszer nálunk. Imádok öltözködni, de nekem a pénztárcám elég hamar megálljt parancsol. Nem úgy, mint a múlt hónapban egy hölgynek, aki több mint félmillió forintot hagyott nálunk. Azóta is volt már bent egyszer, akkor mesélte, hogy a ruhák fele még nem volt rajta, néhány nem is jó rá, azokat átalakíttatja. Más vevőink nem a mennyiség miatt szeretnek vásárolni. Sokaknak ez kimozdulási lehetőség, például a kismamáknak. A barátnőim néha csodálkoznak azon, honnan tudok némelyik vásárlóról olyan sokat. Könnyen megnyílik az, akinek nincs kihez szólnia, és szívesen mesél próba közben.

Vásárolj ésszerűen!

Aki megfogadja tanácsainkat, elkerülheti, hogy minden idejét boltokban töltse, és a pénztárcája is vastagabb maradhat.

•  Mindig készpénzzel fizess!

•  Kerüld az árleszállításokat és kiárusításokat, ha mégis betérsz egy ilyen helyre, előre tisztázd, mennyi pénzt szánsz a kalandra!

•  Csak egy hitelkártyád legyen, és az is csak vészhelyzet esetére!

•  Készíts bevásárlólistát, és csak azt vedd meg, ami rajta van!

•  Csak záróra után vagy pénztárca nélkül indulj el kirakatokat nézegetni!

•  A prospektusokat azonnal dobd ki!

•  Ha csak az alapvető élelmiszereket kell beszerezned, a sarki kisközértben vásárolj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top